facebook pixel
Producent zdrowej żywności Nutura – poznaj wizję naszej marki

Produkty naszej marki cieszą się dużym zainteresowaniem w branży zdrowej żywności. Jesteśmy jednym z największych producentów masła orzechowego w Polsce. Oprócz marki Nutura wraz ze swoimi klientami tworzymy marki własne. Wytworzone przez nas produkty wysyłamy do sklepów, hurtowni i sieci w całej Europie. Surowce, których używamy w produkcji naszych maseł orzechowych, są najwyższej jakości i pochodzą od sprawdzonych dostawców. Bycie bezpośrednim producentem pozwala nam kontrolować jakość każdej partii produkcyjnej, żeby zapewnić naszym klientom produkt zgodny z ich oczekiwaniami. Wyróżniają nas niespotykane połączenia dodatków oraz dbałość o smak w każdym z produktów. Na obecną chwilę gama naszych produktów składa się z kilkudziesięciu pozycji. Są to pasty i kremy na bazie różnych orzechów w ciekawych i wyjątkowych wariantach smakowych oraz produkty sypkie takie jak bakalie, kasze i ryże. Cały czas pracujemy nad poszerzaniem naszego portfolio produktowego.

Narodziny Pomysłu

Na długo przed powstaniem przedsiębiorstwa interesowaliśmy się zdrowym odżywianiem. Prowadząc aktywny, sportowy tryb życia wypatrywaliśmy na rynku spożywczym produktów, które cechują się odpowiednimi wartościami odżywczymi. Podczas poszukiwania zdrowych źródeł tłuszczy dla naszej zbilansowanej diety zaczęliśmy w domowych warunkach przygotowywanie past na bazie orzechów. Z czasem do past orzechowych zaczęliśmy dodawać różnego rodzaju naturalne dodatki i szukać ciekawych połączeń smakowych. W kwietniu 2015 roku zrodził się pomysł o stworzeniu własnej linii produktów. Właśnie tak powstała nasza marka - Nutura.

Zdrowe nawyki żywieniowe
Od pomysłu do pierwszego sprzedanego produktu

Założenie spółki

Niemal od razu zaczęliśmy prace nad uzyskaniem potrzebnych pozwoleń do adaptacji naszego pierwszego lokalu produkcyjnego. Naszą „fabrykę” od podstaw budowaliśmy własnymi rękami po godzinach, zmieniając dosłownie cały parter i garaż domu jednorodzinnego. W kwietniu 2016 została założona spółka, w czerwcu miał miejsce odbiór Sanepidu, a pierwsza produkcja i sprzedaż ruszyła już w lipcu. Początkowo nasza oferta składała się z pięciu wariantów maseł orzechowych.

Nowe produkty

Do tego momentu produkowaliśmy jedynie pasty orzechowe z orzeszków ziemnych. W kwietniu 2017 roku, po wielu próbach zdecydowaliśmy się nad wypuszczeniem pięciu nowych smaków bazujących na innych orzechach. Tak powstały masła z orzechów nerkowca, z migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich. Dodatkowo stworzyliśmy pastę łączącą w sobie smak pięciu orzechów.

Marka Nutura

Nowy lokal

We wrześniu 2018 roku ze względu na rozrost firmy musieliśmy przenieść się do lokalu o większej powierzchni. Obecnie korzystamy z pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych o łącznej powierzchni 500 m2.

Certyfikacja FSSC 22000

W październiku 2020 uzyskaliśmy certyfikat FSSC 22000 potwierdzający wdrożony system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z normami:

  • ISO 22000:2018;
  • ISO/TS 2202-1:2009;
  • FSSC 22000 v 5.1.

Dzięki wprowadzonym procedurom możemy zagwarantować, że nasze produkty są najwyższej jakości i spełniają wymagania globalnych sieci handlowych czy wiodących firm spożywczych w ramach jednego, uznanego międzynarodowo systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w całym łańcuchu dostaw. Zaletą programu jest pełne uznanie przez GFSI – Global Food Safety Initiative (Globalna Inicjatywa dotycząca Bezpieczeństwa Żywności), organizację zajmującą się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności, traktującą FSSC 22000 na równi z certyfikacją IFS czy BRC.

Nutwist

W czerwcu 2021 powołaliśmy do życia nową markę – Nutwist skupiającą się na zdrowszej alternatywie słodkich kremów, w których nie używamy cukru, oleju palmowego, sztucznych konserwantów, ani mleka w proszku. Produkty marki Nutwist są idealne dla wegan i wszystkich osób prowadzących zdrowy tryb życia. Obecnie pracujemy nad poszerzeniem oferty marki o nowe produkty.