facebook pixel
Agar-agar

27,99

Information

Naturalny i całkowicie bezpieczny dla zdrowia agar to substancja żelująca. Niezwykłe dla niego jest jednak to, że w przeciwieństwie do wielu innych tego typu produktów, jest bezzapachowy i bezsmakowy. A to oznacza, że doskonale zastępuje na przykład żelatynę.

Poza tym posiada też całe mnóstwo wartości odżywczych, dlatego jako jej zamiennik wybierany jest coraz chętniej. Tym bardziej że jego możliwości żelujące są niemal ośmiokrotnie większe! Nie dziwi zatem fakt, że chętnie wykorzystywany jest zarówno w przetworach domowego wyrobu, jak i tych produkowanych na szeroką skalę.

Wartości odżywcze substancji żelującej

W swoim składzie agar posiada między innymi witaminę K, E i witaminy z grupy B. Poza tym, jest też bogatym źródłem błonnika, kwasów omega 3 i minerałów takich, jak wapń, żelazo, magnez i fosfor.

A to oznacza, że wspomaga procesy trawienne i nie szkodzi delikatnemu żołądku.

Jednak to i tak nie wszystko. Wzbogacając kolejne dania agarem, wzbogacamy je również o ważne dla nas mikroelementy. Substancja zawiera bowiem jod, krzem, miedź i selen.

Dla tych, którzy dbają o linię, dobrą wiadomością będzie z pewnością ta, że agar jest bezkaloryczny. Poza tym, jako substancja roślinna, odpowiedni jest też dla wegan i wegetarian. W stu procentach bezpieczny nie szkodzi nawet dzieciom.

Przy wyrobie jakich produktów najczęściej stosuje się agar?

Substancję żelującą, jaką jest agar, najczęściej wykorzystuje się do wyrobów wszelkiego rodzaju konfitur, dżemów, budyniów i galaretek. Co więcej, z pomocą produktu wyrabia się również pianki, ptasie mleczka, żelki, lizaki i cukierki.

Zaznaczyć też trzeba, że ze względu na swoje właściwości, agar idealnie sprawdza się przy wysokich temperaturach. A więc wtedy, gdy zwykła żelatyna szybko traci na jakości. Bez względu na pogodę czy warunki atmosferyczne, dania z agarem zawsze prezentują się i smakują tak samo.

W sklepie kupić go możemy w formie bloczków, płatków, a nawet proszku. W gotowych produktach oznaczany jest na etykietach za pomocą symbolu E406.

Data sheet

  • Nutritional value:

  • Energy value:

  • Protein:

  • Carbohydrates (including sugars):

  • Fat (including saturated fatty acids):

  • Fibre:

  • Salt:

Bestsellers

Sales %