facebook pixel
Pokrzywa liść

5,99

Informacje

Każdy z nas zna pokrzywę, a szczególnie to nieprzyjemne uczucie pieczenia po dotknięciu liści tej rośliny. Jednakże pokrzywa powinna być kojarzona zupełnie z czymś innym. Ma ona w sobie bardzo wiele właściwości, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Medycyna ludowa docenia jej antybakteryjne działanie. Nazywana jest także naturalnym antybiotykiem. Napar przygotowywany z jej liści z powodzeniem może zastąpić kawę, bądź czarną herbatę. Dlaczego warto włączyć pokrzywę do swojego jadłospisu?

Liść pokrzywy – cenny produkt dla organizmu człowieka

Matka Natura obdarzyła człowieka roślinami, które stanowią remedium na różne schorzenia. Jedną z nich jest pokrzywa. Działa ona wzmacniająco na ludzki układ. Dobre rezultaty przynosi, gdy spożywana jest w okresie jesienno-zimowym. Wówczas skutecznie chroni przed atakiem wirusów i bakterii. Warto podkreślić, że roślina ta wykazuje działanie moczopędne. Biorąc pod uwagę powyższe, doskonale sprawdzi się w przypadku osób mających problem z kamicą nerkową. Jest jednak druga strona medalu. Częste spożywanie herbatki przygotowanej z pokrzywy może przyczynić się do wypłukania soli mineralnych oraz witamin. Dlatego też trzeba uważać, żeby nie spożywać produktu w nadmiernych ilościach.

Bogactwo witamin B1, C, E, K, fosforu, manganu, krzemu oraz wapnia przyczynia się do sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Nie należy zapominać o pozytywny wpływie tego daru natury na układ trawienny. Doskonale radzi sobie bowiem z biegunkami, a ponadto nieżytem żołądka lub jelit. Co więcej, produkt dobrze odkaża jamę ustną.

Wpływa ona korzystnie na wytwarzanie czerwonych krwinek. Obniża także poziom cukru we krwi i pewnym stopniu ciśnienie tętnicze. Właściwości antybakteryjne sprawiają, że jest to odpowiedni preparat w zwalczaniu schorzeń skórnych, trądziku, czy stanów zapalnych pochwy.

Liść pokrzywy – trzeba zachować umiar

Herbatka z pokrzywy nie może być spożywana w nadmiarze. Może doprowadzić do wypłukania soli mineralnych. Jest to także ważne ze względu na zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny po nią sięgać bez konsultacji z lekarzem.

Dlaczego warto spożywać produkty przygotowane na bazie pokrzywy?

       Pokrzywa zawiera cenne witaminy, na przykład A, K, B2, C, makro- i mikroelementy: fosfor, magnez, żelazo, potas, krzem, sód.

       Wzmacnia organizm i usuwa toksyny.

       Sprawia, że włosy zyskują blask i siłę.

       Pomaga w problemach trawiennych.

       Roślina odkaża skórę i likwiduje stany zapalne.

Bestsellery

Promocje %