facebook pixel
Ryż czarny

15,99

Informacje

Ryż czarny to najzdrowsza odmiana ryżu. Systematyczne spożywanie tego produktu łagodzi stany zapalne, zabezpiecza przed miażdżycą, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry i urodę. Istotne jest także to, że czarny ryż jest po prostu smaczny. Co więcej, bardzo dobrze wygląda na talerzu w połączeniu z różnymi daniami. Dlaczego jeszcze warto włączyć czarny ryż do swojego menu?

Jakie składniki są zawarte w czarnym ryżu?

Charakterystyczna barwa czarnego ryżu wynika z dużej zawartości antocyjanów, które zaliczane są do grupy flawonoidów charakteryzujących się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Mają one przede wszystkim działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto, podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami i przyczyniają się do opóźniania procesu starzenia się organizmu. W składzie czarnego ryżu znaleźć można także liczne aminokwasy i dużą ilość błonnika. Warto wymienić także pierwiastki takie jak żelazo, cynk, miedź, a także beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A. Cenna jest również witamina E, a także witaminy z grupy B.

Jakie właściwości zdrowotne ma czarny ryż?

Obecność antocyjanów zmniejsza niebezpieczeństwo ukształtowania się procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych. Ponadto, włączenie czarnego ryżu do swojego menu ogranicza ryzyko cukrzycy, a także choroby Alzheimera. Produkt poprawia koncentrację i wspomaga procesy myślowe. Obecność witamin hamuje rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Podkreślić należy fakt, że czarny ryż jest także częstym składnikiem kuracji oczyszczających. Wskazany jest dla osób osłabionych po chemioterapii i różnych operacjach.

Walory smakowe czarnego ryżu

Czarny ryż to bardzo smaczna potrawa, która ma bardzo wiele walorów smakowych. Jest pożywny i sycący. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik ciekawego obiadu, który zachwyci i wyglądem i smakiem. Jest wspaniały do sałatek i risotto. Ciekawostką jest to, że w krajach na Dalekim Wschodzie wykorzystywany jest do przygotowania słodkiego puddingu z dodatkiem wanilii, mleczka kokosowego, kardamonu, goździków i imbiru. Po zmieleniu może stanowić mąkę dla osób cierpiących z powodu nietolerancji glutenu.

 

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1500 kJ / 354 kcal

  • Białko: 7,7 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 72 g (0,7 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 3,2 g (0,8 g)

  • Błonnik: 3,1 g

  • Sól: 0,03 g

Bestsellery

Promocje %