facebook pixel
Mąka jaglana

8,99

Informacje

W ostatnich latach wiele słyszy się na temat szkodliwości glutenu. Dlatego, między innymi, coraz więcej konsumentów sięga po produkty spożywcze, które są od tego składnika wolne.

Ważną zmianą w diecie jest, dla osób nietolerujących glutenu, jest odstawienie tradycyjnej mąki pszennej. Na szczęście wielu producentów żywności sięga po, niemal już zapomniane, gatunki mąki, które z powodzeniem mogą zastąpić swoją pszenną siostrę.

Mąka jaglana - najstarsza siostra mąki pszennej

Jest to jedna z najstarszych stosowanych w kuchni rodzajów mąk. Na uwagę zasługuje jej neutralność, która sprawia, że można zastępować nią inne produkty spożywcze uczulające lub wywołujące inne niepożądane reakcje.

Wytwarza się ją z ziaren prosa. Rośliny niezwykle odpornej na warunki atmosferyczne, która potrafi wyrosnąć do dojrzałej postaci w zaledwie 60 dni.

Mąka jaglana należy do szczególnie zdrowych składników spożywczych. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności witaminy B oraz potasu i magnezu. Cechuje ją również wysoka zawartość błonnika, która pomaga w utrzymaniu zdrowej kondycji całego organizmu. Pozwala także na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Mąka jaglana - idealny kompan do codziennego gotowania

Jest to doskonały wybór dla osób, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości pokarmowe. Wynika to nie tylko z faktu, że nie zawiera ona glutenu, ale również z uwagi na swój neutralny skład. Używając mąki jaglanej w codziennej diecie, zapewniamy sobie utrzymanie zdrowej równowagi.

Ilość zastosowań tej mąki jest bardzo szeroka. Możemy jej z powodzeniem używać do różnego rodzaju wypieków, na przykład ciast albo pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zup i sosów. Ma bowiem właściwości zabielające i zagęszczające.

Warto używać mąki jaglanej do gotowania, ponieważ potrafi doskonale odkwasić i oczyścić organizm. Wysoka zawartość błonnika wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy i działa udrażniająco na jelita. Co więcej, warto stosować mąkę jaglaną podczas odchudzania lub detoksykacji, ponieważ zmniejsza ona uczucie głodu.

Można ją również wykorzystać do zrobienia kaszy jaglanej, także bardzo smacznego i pożywnego produktu.

Mąka jaglana - przydatna nie tylko w kuchni

W niektórych kulturach, proso, z którego wytwarza się mąkę jaglaną, uważane jest za lekarstwo, leczące różne dolegliwości. Rozdrobnione ziarna mają właściwości chłodzące oraz przeciwzapalne. Po ugotowaniu stosowano je jako kompresy na wrzody, afty czy ropnie.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1449 kJ / 346 kcal

  • Białko: 10,5 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 71,06 g (0,1 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 2,9 g (0,6 g)

  • Błonnik: 3,2 g

  • Sól: 0,01 g

Bestsellery

Promocje %