facebook pixel
Mąka z tapioki

10,99

Informacje

Jest to mąka pozyskiwana z bulwy manioku, rośliny występującej głównie na terenach Azji, Ameryki oraz Afryki. Nie ma smaku ani zapachu, udowodniono również, że nie ma właściwości alergizujących. Co więcej, nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana przez osoby cierpiące na jego nietolerancję.

Mąka z tapioki — nowość z tropików

Produkt ten gości na polskich stołach od niedawna, jednak już w tak krótkim czasie zdobył uznanie konsumentów. Mąka z tapioki wykazuje bowiem pozytywne dla organizmu właściwości.

Sam maniok zbliżony jest formą i smakiem do europejskich ziemniaków. Stanowi bogate źródło węglowodanów i dość łatwo się go uprawia. W krajach Afryki jest głównym składnikiem diety tamtejszych mieszkańców.

Warto wiedzieć, że surowy maniok jest silnie trujący (podobnie jak ziemniaki zjedzone bez gotowania). Aby uniknąć zatrucia kwasem pruskim (w który mogą przekształcić się substancje zawarte w bulwach rośliny), należy każdorazowo poddawać go obróbce termicznej.

Mąkę z tapioki uzyskuje się z masy powstałej po zmieleniu manioku. Jest to produkt skrobiowy, który może mieć wiele zastosowań w kuchni.

Kuchenne rewolucje z tapioką!

Mąka z tapioki zasługuje na uwagę szczególnie z powodu swoich neutralnych właściwości. Jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu, może więc być stosowana przez osoby na diecie, nietolerujące glutenu oraz te z bardziej wrażliwym układem pokarmowym.

Dzięki swojej lekkostrawności może być bez obaw spożywana przez dzieci czy osoby starsze. Jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej i zaleca się ją osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Wskazana jest również w stanach rekonwalescencji po przebytych operacjach.

Mąka z tapioki jest produktem o bardzo szerokich zastosowaniach kulinarnych. Ze względu na brak smaku i zapachu może być używana zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Często stosuje się ją do zagęszczania sosów i zup, ale prawdziwym hitem są mączne kulki z tapioki, które po podgrzaniu można dodawać nawet do herbaty (w ostatnim czasie popularność zyskała bubble tea, która zawiera właśnie kuleczki tapioki). Stanowią one także smaczny dodatek do deserów.

Dodaje się ją również do galaretek, naleśników czy musów, z uwagi na jej właściwości zagęszczające. Może także zastąpić drobny makaron w zupie. Nadaje się nawet jako dodatkowy składnik do sałatek.

Warto także wiedzieć, że mąka z tapioki ma długi okres przydatności, dzięki czemu może zasilić nasze spiżarniane zapasy. Najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1524 kJ / 364 kcal

  • Białko: 0,1 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 91 g (0 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0,1 g (0 g)

  • Błonnik: 0 g

  • Sól: 0,1 g

Bestsellery

Promocje %