facebook pixel
Skrobia kukurydziana (maizena)

6,99

Informacje

Jest to produkt powszechnie używany w polskich kuchniach. Skrobia należy do roślinnych wielocukrów, pozyskiwanych z kukurydzy, ziemniaków albo z ryżu. Wersja z kukurydzy nazywana jest również mazeiną, a otrzymuje się ją wówczas z białych pręcików kukurydzianych.

Jako produkt bezglutenowy skrobia jest najczęściej stosowana w diecie bezglutenowej lub proteinowej. Dietetycy uznają ją za w pełni bezpieczną dla organizmu, jednak nie posiada ona szczególnych walorów smakowych czy zdrowotnych.

W jakim celu stosuje się skrobię kukurydzianą?

Mimo iż znana od bardzo dawna, większą popularność zyskała dopiero, gdy głośno zaczęło być o tak zwanej diecie Dukana, polegającej na jedzeniu produktów białkowych, w celu zrzucenia niepożądanych kilogramów.

W skrobi kukurydzianej znajdziemy dużą dawkę węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Zawiera także niewielkie ilości żelaza, fosforu oraz magnezu, cynku i niacyny. Nie należy do produktów o szczególnie bogatych właściwościach, ale specjaliści określają ją jako neutralną dla ludzkiego organizmu. Mimo tego znajduje swoje zastosowanie w kuchni.

Stosuje się ją najczęściej jako substancję zagęszczającą do zup i sosów. Znajdziemy ją również w niektórych wypiekach cukierniczych oraz w pieczywie (nadaje im wówczas większą wilgotność oraz odpowiednio drobną teksturę). Można ją także dodać do kisielu, budyniu lub różnego rodzaju kremów, aby uzyskać tym samym bardziej gęstą konsystencję.

Dużym walorem skrobi jest to, że jest bezbarwna i bez zapachu, dzięki czemu możemy wykorzystywać jej właściwości chemiczne, nie martwiąc się jednocześnie, że zmieni ona smak lub aromat przygotowywanej potrawy. Skrobia kukurydziana nadaje daniu błyszczącego wyglądu (co ma znaczenie na przykład w przygotowywaniu kisielu lub budyniu).

Aby działanie skrobi kukurydzianej było skuteczne, należy najpierw połączyć ją z zimną wodą, wymieszać i dopiero potem dodać do potrawy.

Skrobia kukurydziana - przydatna nie tylko w kuchni!

Oprócz kulinarnego, skrobia kukurydziana posiada również inne zastosowania. Ze względu na swój skład chemiczny, świetnie sprawdzi się w roli odplamiacza (głównie plam z krwi i z oleju) oraz środka do czyszczenia garnków, naczyń, a nawet sprzętów kuchennych.

Właściwości zmiękczające skrobi można wykorzystać na przykład do zmiękczania tkanin. Stosuje się ją również w kosmetyce, w formie suchego szamponu. Może działać także jako pasta na oparzenia słoneczne oraz na ukąszenia owadów, łagodząc ból, swędzenie i pieczenie.

 

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1493 kJ / 351 kcal

  • Białko: 0,2 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 86,8 g (0,9 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0 g (0 g)

  • Błonnik: 1,7 g

  • Sól: 0,01 g

Bestsellery

Promocje %