facebook pixel

Przepisy

02.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Babka migdałowa z porzeczkami (bez glutenu, białego cukru i laktozy)

Czas przygotowania: 45 minut
Danie dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Babka migdałowa z porzeczkami (bez glutenu, białego cukru i laktozy)

Składniki (25x11cm)
-3 duże jajka
-130g mąki migdałowej @nutura
-50g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-100g oleju rzepakowego
-80-100g ksylitolu Nutura
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4-5 łyżek mleka roślinnego (lub zwykłego/wody)

Dodatkowo
-porzeczki
-migdały w płatkach Nutura

1. Mąki oraz proszek wymieszać osobnej w misce i przesiać przez sito aby nie było grudek.
2. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
3. Do suchych składników dodać żółtka, ksylitol, olej i mleko. Całość miksować na wysokich obrotach miksera kilka minut do uzyskania bardzo gęstej ale dobrze wymieszanej masy.
4. Do białek dodać ciasto i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Masę przelać do keksówki, na górę ułożyć delikatnie porzeczki oraz posypać całość migdałami w płatkach.
6. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 170’c ok 45 minut.

Produkty z przepisu

Ksylitol brzozowy
500 g
21,99 zł