facebook pixel

Przepisy

07.06.2022

KETO ciasto migdałowe z kremem kakaowo-orzechowym (ketogeniczne, bez glutenu, bez białego cukru)

Czas przygotowania: 45 minut
Danie dla: 4 osób
Poziom trudności: średnie
KETO ciasto migdałowe z kremem kakaowo-orzechowym  (ketogeniczne, bez glutenu, bez białego cukru)

CIASTO MIGDAŁOWE

-4 duże jajka
-60g ksylitolu
-20g oleju rzepakowego
-150g mąki migdałowej
-30g mąki kokosowej
-30g skrobi ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia

KETO KREM

-250g mascarpone

-ok 300ml śmietany 30% (schłodzonej)

-pełna łyżka kakao

-ok 6 łyżek ksylitolu/erytrytolu

-ok 200g kremu Keto Spread*

*krem po otwarciu należy dokładnie wymieszać a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin.

-1/3 szkl. gorącej wody, sok z 1/2 cytryny i łyżka ksyltolu/erytrytolu (poncz do nasączania blatów)


1. Jajka, ksylitol, olej miksować przez kilka minut na wysokich obrotach miksera aby całość się widocznie spieniła.
2. Mąkę migdałową, kokosową, skrobie i proszek do pieczenia wymieszać.

3. Następnie przesiać suche składniki przez sito do masy z jajkami. Odstawić na kilka minut aby ciasto napęczniało.
4. Formę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
5. Piec w 180’C ok 20 -25 minut (do tzw suchego patyczka) i dokładnie wystudzić.
6. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty.
7. Mascarpone oraz śmietanę umieścić w chłodnym naczyniu i miksować na wysokich obrotach miksera do ubicia kremu.
8. Następnie dodać krem Keto Spread, ksylitol oraz kakao. Całość dokładnie połączyć.

9. Pierwszy blat ciasta umieścić w obręczy cukierniczej, polać go kilkoma łyżkami ponczu a następnie pokryć go połową masy.

10. Ułożyć na górę drugi blat i powtórzyć czynności.

11. Pozostały krem Keto Spread nieco podgrzać aby nabrał płynnej konsystencji i zrobić nim wzorki na górze ciasta.

12. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Produkty z przepisu

KETO krem z orzechami laskowymi i olejem MCT
15,99 zł

Produkt niedostępny