12,99

Informacje

Słodkie, smaczne i powszechnie lubiane — migdały. Mało kto wie, że zawierają one wiele substancji odżywczych, a co za tym idzie oprócz walorów smakowych, zapewniają nam również naturalne pokłady witamin i dobroczynnych związków. Należące do grupy najbardziej odżywczych produktów świata orzechy, wykazują wiele zalet!

Witaminy, minerały i nienasycone kwasu tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie wpływają na cały nasz organizm. Dzięki systematycznemu jedzeniu migdałów jesteśmy w stanie efektywniej walczyć z nadprogramowymi kilogramami, redukować odczuwany na co dzień stres czy minimalizować przykre objawy ciąży, a więc mdłości i wymioty.

W jakich chorobach warto zadbać o obecność migdałów w diecie?

Jedzenie migdałów bardzo dobrze wpływa na serce. Dzięki bogactwu witamy E, możemy liczyć na wzmocnienie naczyń, obniżenie ciśnienia, ale także zmniejszoną krzepliwość. A to oznacza, że dzięki orzechom tego rodzaju ryzyko powstawania zakrzepów, choroby niedokrwiennej serca czy zawału lub udaru znacząco się obniża.

Poza tym migdały wykazują też dobroczynny wpływ na układ immunologiczny i wzrok. Ich regularne spożywanie ochronić nas może przed infekcjami czy przeziębieniami. Panie z pewnością docenić powinny również fakt, że dzięki jedzeniu migdałów w lepszej kondycji utrzymają one swoje włosy i paznokcie. Skóra również wiele zyska, a już na pewno ta, która boryka się ze zmianami trądzikowymi.

Wzmocnienie pamięci i koncentracji jest z kolei możliwe dzięki witaminie B2. Natomiast wspomniana już witamina E zawarta w migdałach, to dodatkowa ochrona przed chorobą Alzheimera. Układ nerwowy, a konkretnie połączenia między neuronami dzięki migdałom zyskują więc niesamowicie dużo.

Jak podawać migdały, by nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości?

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że migdały powinno jeść się w formie surowej. Tylko tak zachowują one bowiem wszystkie swoje odżywcze właściwości. Poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury w trakcie smażenia czy pieczenia powoduje, że sprzyjające nam nienasycone kwasy tłuszczowe zamieniają się w szkodliwe dla nas tłuszcze. Co więcej, witamina E, która jest dla nas niezwykle dobroczynna, ulega wtedy całkowitemu zniszczeniu.

Przed spożyciem migdałów możemy je oczywiście namoczyć w wodzie. Jest to zresztą bardzo polecane! Dzięki takiemu zabiegowi stają się one nie tylko miękkie, ale i lekkostrawne. Poza tym woda uwalnia zawarte w nich i sprzyjające nam enzymy. Gdy chodzi zaś o skórkę, tą najlepiej jest w miarę możliwości obrać. Bo, mimo że zawiera ona między innymi błonnik, to jednak obecny jest w niej również kwas fitowy. A ten z kolei destabilizuje przyswajalność innych substancji odżywczych.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 2496 kJ / 604 kcal

  • Białko: 21 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 8 g (4 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 52 g (4,77 g)

  • Błonnik: 13 g

  • Sól: 0,033 g

Bestsellery

Nowości