facebook pixel
Orzechy makadamia

21,99

Informacje

Kiedy popularne przekąski zaczynają nas nudzić, warto sięgnąć po mniej oczywiste propozycje takie jak np. orzechy makadamia. Ich specyficzny, maślany smak może stanowić urozmaicenie wielu dań. Po pierwsze, orzechy makadamia komponują się z wszelkimi rodzajami wypieków, stanowiąc doskonały dodatek do ciast, tortów i kremów. Po drugie, to, że smakują najlepiej w połączeniu ze słodkimi produktami, nie oznacza, że nie będą przydatne w innych kombinacjach. Orzechy makadamia doskonale współgrają z czosnkiem lub anchois, a olej wytworzony na ich bazie jest szeroko wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i pielęgnacji

Jakie są właściwości orzechów makadamia?

Dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach makadamia, regularne ich spożywanie może pomóc w kontrolowaniu poziomu dobrego i złego cholesterolu. Włączenie ich do diety zapobiega również wielu chorobom układu krążenia. Jako naturalny środek do walki z podstępnymi schorzeniami, orzechy makadamia są więc produktem, który - nie przesadzając – może ratować życie. Poza tym, produkt ten jest często zalecany kobietom w ciąży. Według badań, spożywanie tych orzechów w stanie błogosławionym przyczynia się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia alergii u dziecka. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość żelaza, orzechami makadamia powinny zainteresować się także osoby cierpiące na anemię. 

Inne zastosowania orzechów makadamia

Orzechy makadamia znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni. Z ich niezwykłych właściwości pełnymi garściami czerpie również kosmetyka. Olej z owoców drzewa makadamia pomaga zregenerować i nawilżyć skórę oraz odbudować warstwę lipidową naskórka. Po jego zastosowaniu cera staje się promienna, wygładzona i bardziej elastyczna, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości witamin A, E i witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez i cynk. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, orzechy te spowalniają również proces starzenia się komórek, utrzymując skórę zdrową i miękką na dłużej. 

Produkt wegański.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 3006 kJ / 718 kcal

  • Białko: 7,91 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 13,86 g (4,57 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 75,77 g (12,06 g)

  • Błonnik: 8,6 g

  • Sól: 0,01 g

Zdrowe przepisy

Bestsellery

Promocje %