9,99

Informacje

Suszone pomidory są wspaniałym dodatkiem wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej. Podkreślić należy fakt, że wskazany dar natury ma więcej likopenu niż pomidory w tradycyjnej formie. Co więcej, mają niezwykle bogate walory smakowe. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do swojego menu?

Kilka słów o pomidorach suszonych

Pomidory suszone to włoski przysmak, który przywędrował do Polski. Produkt ten określany jest przez Włochów mianem pomidorów rzymskich. Uzyskiwane są przez wygrzewanie produktu w pełnym sycylijskim słońcu. To sprawia, że uzyskują one mocniejszy i bardziej wyrazisty smak. Mają one także piękny kolor, który zawdzięczają likopenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem mającym działanie antynowotworowe. Co więcej, podejmuje walkę z wolnymi rodnikami i opóźnia tym samym proces starzenia się organizmu.

Jakie jeszcze składniki zawierają pomidory suszone?

W pomidorach suszonych znajdziemy witaminę E, która w połączeniu z likopenem ma niesamowite działanie na skórę. Na uwagę zasługuje także obecność witaminy K, która ponosi odpowiedzialność za krzepliwość krwi. Szczególne znaczenie ma również witamina B3, która reguluje metabolizm cukru.

Jakie właściwości zdrowotne mają suszone pomidory?

Podkreślić należy fakt, że w tym przypadku obróbka działa pozytywnie na produkt spożywczy. W wyniku procesu suszenia likopen staje się bardziej przyswajalny. Co więcej, produkt pozwala na walkę z miażdżycą i wzmacnia układ krwionośny. Przyrządzone w oliwie przyczyniają się do lepszego przyswajania witamin A, D, E, a także K, które ulegają rozpuszczaniu w tłuszczach. W suszonych pomidorach znaleźć można następujące pierwiastki, a mianowicie potas, magnez, żelazo i wapń. Zasadnicze znaczenie ma także beta-karoten, który doskonale wpływa na wzrok i zapobiega chorobom serca. Ma także zastosowanie w kosmetyce. Jest to składnik, który skutecznie spowalnia fotostarzenie się skóry.

Składniki: Pomidory suszone na słońcu, sól. 

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 734 kJ / 174 kcal

  • Białko: 12,8 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 23 g (22,6 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 1 g (0,3 g)

  • Błonnik: 10,7 g

  • Sól: 12,65 g

Bestsellery

Nowości