4,99

Informacje

Daktyle są słodkie, pyszne i wartościowe. Mają w swoim składzie wiele cennych witamin i mikroelementów. Owoce mają działanie przeciwzapalne, a także poprawiają aktywność układu krwionośnego i nerwowego. Podkreślić należy fakt, że suszone daktyle to produkt, który znany był już w okresie starożytności. Wynika to z tego, że suszenie na słońcu było jedynym znanym sposobem na dłuższe przechowywanie owoców. Daktyle stanowiły doskonałe źródło energii podczas długich wypraw. Co więcej, były one także wykorzystywane do produkcji wina, ze względu na szybką fermentację produktu.

Gdzie rosną daktyle?

Daktyle rosną w wielu krajach Afryki, a także Ameryki Północnej i Południowej. Daktyle należały do najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców, ze względu na bogate źródło energii. Szczególnie spożywane były podczas dalekich podróży.

Jakie wartości odżywcze mają suszone daktyle?

Suszone daktyle dostarczają do ludzkiego układu wiele witamin i mikroelementów. Zasadnicze znaczenie ma białko, minimalne ilości tłuszczu, a także węglowodany. W składzie produktu znaleźć można także witaminy C, A, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a ponadto kwas foliowy. Co więcej, suszone daktyle do dobre źródło takich pierwiastków jak żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Dlaczego warto spożywać daktyle suszone?

Daktyle suszone zapewniają bardzo dużo energii. Jest to spowodowane obecnością cukrów prostych. Biorąc pod uwagę powyższe, powinny stanowić składnik diety sportowców i osób aktywnych fizycznie. Interesujące jest to, że częste spożywanie produktu nie powoduje podniesienia poziomu cukru we krwi. Warto podkreślić, że suszone daktyle przyczyniają się do wzrostu glikogenu w mięśniach i wątrobie.

Obecność witamin i minerałów sprawia, że daktyle mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego też powinny po nie sięgać osoby narażone na duży stres. Istotnym czynnikiem jest to, że suszone daktyle poprawiają działanie układu pokarmowego. Ograniczają również niebezpieczeństwo ukształtowania się nowotworu jelita. Jest to związane z obecnością dużej ilości błonnika. Komponent ten wpływa na hamowanie wchłaniania cholesterolu. Zmniejsza się ilość trójglicerydów we krwi, co chroni przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej. Biorąc pod uwagę powyższe, zabezpieczają przed schorzeniami układu krwionośnego. Daktyle mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, skutecznie też obniżają gorączkę. Jest to naturalny środek walki z infekcjami.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1258 kJ / 296 kcal

  • Białko: 2 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 74 g (65,3 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0,4 g (0,01 g )

  • Błonnik: 8,7 g

  • Sól: 0,09 g

Bestsellery

Nowości