facebook pixel
Karob

4,99

Informacje

Mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa lub jak kto woli – karob. O czym mowa? O emulgatorze, który wykorzystywany jest podczas wyrobu wielu cukierniczych produktów.

Jako stabilizator i substancja żelująca idealnie sprawdza się przy produkcji między innymi dżemów i lodów. To jednak nie wszystko! W domowych warunkach, dzięki mączce chleba świętojańskiego upiec możemy pyszny chleb razowy lub zagęścić sos własnej roboty.

Gdzie wykorzystuje się karob?

Karob swoje zastosowanie znajduje w produkcji wielu wyrobów, na ogół oczywiście cukierniczych. Swój udział ma w powstawaniu między innymi lodów czy mleka modyfikowanego dla niemowlaków. Poza tym, dzięki niemu powstają również l lukry, dżemy, galaretki, suszone warzywa i owoce czy słodzone przeciery z kasztanów!

Jako że karob w smaku odznacza się karmelowym aromatem, niektórym przypomina kakao. Nic więc dziwnego, że całkiem sprawnie je imituje. Stanowi de facto najlepszą alternatywę czekoladowego smaku dla dziecka. W przeciwieństwie do kakao nie zawiera natomiast teobrominy i kwasu szczawiowego, które znacząco utrudniają przyswajanie zarówno cynku, jak i wapnia.

Poza tym mączkę chleba świętojańskiego bardzo często wykorzystuje się również przy produkcji różnego rodzaju suplementów diety. Gdy mają one zastosowanie odchudzające, smak gumy uprzyjemnia walkę z nadprogramowymi kilogramami. Co więcej, w niektórych syropach leczniczych, karob również występuje. Tam łagodzi bowiem ich smak i zapach.

Karob i jego właściwości prozdrowotne

Mączka chleba świętojańskiego to substancja w stu procentach naturalna, bo pochodzenia roślinnego. A to oznacza, że w żaden sposób nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia. Wręcz przeciwnie! Nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej spożycia.

Dawniej, substancję tą wykorzystywano nawet, jako lek. Pomagała obniżyć poziom złego cholesterolu, wyregulować procesy trawienne oraz powstrzymać uporczywe biegunki. W przypadku kaszlu działała natomiast wykrztuśnie, a w bólach różnego pochodzenia – łagodząco.

To, co wydaje się jednak kluczowe dla mączki chleba świętojańskiego, to fakt, że jest to substancja hipoalergiczna. Nie zawiera glutenu, dlatego może być wykorzystywana w diecie osób cierpiących z powodu celiakii.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1263 kJ / 301 kcal

  • Białko: 4,6 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 49,1 g (49,1 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0,7 g (0,1 g)

  • Błonnik: 40 g

  • Sól: 0,09 g

Bestsellery

Promocje %