facebook pixel
Pestki moreli gorzkie

8,99

Informacje

Współczesny świat zdeterminowany jest przez przetworzoną żywność, zanieczyszczenia środowiska i wiele innych niebezpieczeństw, które przyczyniają się do różnorakich chorób, z których największe zagrożenie stanowią nowotwory. Ludzie poszukują różnych sposobów na walkę z rakiem. Takim działaniem cieszą się pestki moreli gorzkie. Jakimi właściwościami charakteryzuje się produkt? Dlaczego warto sięgnąć po takie rozwiązanie?

Morela pospolita - co to za owoc

Morelę pospolitą uprawia się w wielu krajach świata, w tym także w naszym kraju. Każdy z nas zna ten pyszny owoc. Jednakże w tym przypadku zasadnicze znaczenie ma jego wewnętrzna część, a mianowicie pestka. Badania naukowe przyczyniły się do odkrycia w niej związku określanego mianem amigdaliny, która nieoficjalnie nazywa się także witaminą B17. Ilość tej substancji decyduje o tym, czy pestki są słodkie, czy gorzkie. Im więcej związku, tym większa gorycz.

Jakie właściwości mają pestki moreli gorzkie?

Pestki moreli gorzkie zawierają bardzo dużą ilość amigdaliny. Jest ona elementem, któremu przypisuje się zdolność do niszczenia komórek nowotworowych. Jednakże przesłanki te opierają się na badaniach przedklinicznych prowadzonych tylko w warunkach laboratoryjnych. Jednakże wykazały one duży związek pomiędzy zastosowaniem substancji a otrzymaniem pożądanych rezultatów. Warto jednak wskazać, że testy wykonane w 1953 roku polegające na podawaniu chorym osobom określonego wyrobu przyniosły poprawę w tym aspekcie. Pacjenci poddawani byli również innych działaniom leczniczym. W związku z tym nie dają one jednak konkretnej odpowiedzi.

Istnieje także przeświadczenie, że pestki moreli gorzkie przynoszą dobre rezultaty w leczeniu zapalenia stawów, przeziębień oraz dolegliwości bólowych.

Trzeba pamiętać, żeby nie doprowadzać do nadmiernego spożycia produktu, gdyż wywołuje skutki uboczne, takie jak ból brzucha, wzdęcia, nudności czy też pogorszenie wchłaniania ważnych składników odżywczych.

Jak stosować pestki moreli gorzkie?

Pestki moreli gorzkie najlepiej zmielić i dodawać w niewielkich ilościach do różnych potraw, na przykład zup, owsianki, jogurtu, czy sałatek.

Pestki moreli gorzkie – na co warto zwrócić uwagę?

       Zawierają związek określany mianem amigdaliny, której przypisuje się niesamowite właściwości, jeżeli chodzi o zwalczanie komórek nowotworowych.

       Wskazuje się także, że są skuteczne w walce z przeziębieniem, zapaleniem stawów i dolegliwościami bólowymi.

       Nie należy przekraczać zalecanej dawki, gdyż mogą wywołać wzdęcia, nudności, czy też bóle brzucha.

 

 

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 2539 kJ / 613 kcal

  • Białko: 25 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 13 g (0 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 51 g (4,3 g)

  • Błonnik: 0,8 g

  • Sól: < 0,01 g

Bestsellery

Promocje %