facebook pixel

Krem orzechowy z dodatkiem pomarańczy i maku o smaku piernikowym - słodki pomysł na prezent :)

Grudzień 18, 2020

Jeśli w większości domów unosi się zapach piernika, a mandarynki w supermarketach rozchodzą się jak świeże bułeczki, to znak, że Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem. Na dobre rozpoczyna się świąteczna gorączka, której towarzyszy kompletowanie prezentów dla najbliższych. Tym, którzy nadal szukają pomysłów na odpowiedni podarunek, śpieszymy z pomocą, przedstawiając pewną słodką inspirację.

Prezentem, który ucieszy każdego łasucha, będzie słoiczek pysznego kremu orzechowego z dodatkiem pomarańczy i maku o smaku piernikowym. Brzmi jak kompozycja nie z tej ziemi? Nic dziwnego, ponieważ łączy w sobie nie tylko ulubione świąteczne akcenty, ale także wyjątkowe właściwości orzechów ziemnych, które uwielbiają wszyscy miłośnicy słodyczy.

Coś dla ducha, coś dla ciała

Nasz świąteczny krem orzechowy to podarunek dla wymagających osób. Od innych produktów tej kategorii odróżnia go niemal wszystko – od walorów smakowych, po wartości odżywcze. Silny aromat i charakterystyczna kwaskowość pomarańczy idealnie współgrają z kremową bazą z orzechów ziemnych, którą wzbogaca delikatna makowa nuta. W całej gamie smaków wyczuć można jeszcze jeden, wyjątkowo świąteczny składnik – piernik. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom owocowych i korzennych akcentów, nasz krem orzechowy ma nie tylko ciekawy smak, ale także kuszący zapach.

Każda łyżeczka kremu to również solidna porcja witamin. Zdrowotne właściwości naszego wyrobu są zasługą orzechów z najlepszych upraw, które dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. W budowaniu odporności pomocne są m.in. takie mikro- i makroelementy jak wapń, potas, magnez i mangan, a duża zawartość miedzi, witamin z grupy B oraz witaminy E wspiera prawidłowe działanie mózgu. Z kolei błonnik i białko zawarte w kremie z orzechów ziemnych są dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Korzystnych właściwości dostarcza także mak, którego ziarenka zawierają m.in. kwas foliowy, witaminy A, D, oraz E, a pomarańcza wzbogaca nasz krem o dodatkową porcję witaminy C. Warto wspomnieć, że nasz produkt nie posiada w swoim składzie szkodliwego oleju palmowego oraz dodatku soli.

Na kanapkę, ciasto lub mały głód

Zaletą piernikowego kremu z orzechów jest to, że można jeść go na wiele sposobów. Równie dobrze będzie komponował się z jasnym i ciemnym pieczywem, co z krakersami czy chrupkimi wafelkami. Można go także wykorzystać do przekładania warstw ciasta, aby nadać wypiekom bardziej świątecznego charakteru. Chociaż krem przeznaczony jest głównie do smarowania oraz deserów, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika.

Jeśli chcesz sprawić bliskiej osobie odrobinę dziecięcej radości, umieść pod choinką słodki podarunek w postaci kremu orzechowego. Na pewno wywołasz uśmiech na jej twarzy!

Wróć