Wartości odżywcze orzechów laskowych
Grudzień 14, 2020
Zbawienne właściwości orzechów laskowych zostały dostrzeżone na długo przed odkryciem kilokalorii, sporządzeniem pierwszego układu pierwiastków chemicznych czy chociażby klasyfikacją witamin. Wiedza na temat źródła zdrowotnych korzyści nie była tak ważna jak namacalne, widoczne niemal gołym okiem efekty regularnego spożywania dojrzałych owoców leszczyny.
Dzisiaj, kiedy potrafimy już nazwać i scharakteryzować mikroelementy występujące w orzechach laskowych, sięgamy po nie jeszcze chętniej – nie tylko w formie chrupkiej przekąski czy pasty orzechowej, ale także jako dodatek do deserów, napojów, nabiału, a nawet kosmetyków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych tych wyjątkowych orzechów, zapraszamy do lektury.
W zdrowym ciele zdrowy duch, czyli wzmacniające mikro- i makroelementy
Pozytywny wpływ na wzmocnienie organizmu orzechy laskowe zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości minerałów takich, jak wapń, potas, magnez i mangan. Dzięki tym elementom przepływ krwi w ciele człowieka przebiega w sposób niezakłócony, zapewniając odpowiedni poziom dotlenienia, co ma ogromne znaczenie m.in. w budowaniu odporności. Osoby starsze powinny docenić tę przekąskę także ze względu na dużą zawartość witaminy K, która pomaga przyswajać wapń, a tym samym zmniejsza ryzyko złamań kości i wzmacnia strukturę zębów. Z kolei wegetarianie i osoby odchudzające się powinny sięgać po orzechy laskowe w celu uzupełnienia zapasów białka (100 g produktu to ok. 15 g białka) oraz błonnika.
Ponieważ 100-gramowa porcja orzechów laskowych dostarcza 100% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz około 190% zapotrzebowania na miedź, taka przekąska jest nieocenionym wsparciem dla prawidłowego działania mózgu, a spożywana regularnie może minimalizować ryzyko takich chorób, jak miażdżyca czy choroba Parkinsona. Dodatkowo dzięki zawartości witamin z grupy B orzechy laskowe pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia oraz poprawić koncentrację, co chętnie wykorzystują m.in. uczniowie i studenci przygotowujący się do egzaminów.
Orzechy laskowe zamiast drogich kosmetyków
Chociaż orzechy laskowe wyróżniają się spośród innych orzechów wysoką wartością kaloryczną (666 kcal na 100 g produktu), z pewnością nie są owocami, które zaszkodzą urodzie. Dzięki wcześniej wspomnianej dużej zawartości witaminy E oraz witaminy C spożywanie orzechów laskowych skutecznie spowalnia powstawanie zmarszczek oraz pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Co więcej, cynk zawarty w owocach leszczyny stanowi bezcenne wsparcie w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry, włosów oraz paznokci. Orzechy laskowe są również źródłem wielu przeciwutleniaczy, które pomagają pielęgnować skórę, zwalczając wolne rodniki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA/UVB. Warto także wspomnieć o tym, że zawarte w tych owocach flawonoidy przyśpieszają regenerację komórek skóry, przywracając cerze młody i promienny wygląd.
Jeśli chcesz wypróbować właściwości orzechów laskowych na własnej skórze, sięgnij po produkty z naszej oferty. Czekają na Ciebie nie tylko orzechy łuskane gotowe do jedzenia, ale także pyszne pasty oraz kremy orzechowe. Zapraszamy.