09.05.2022
Jabłecznik orzechowy
Składniki (22cm śr.):
-200g mąki orkiszowej
-200g mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
-2 jajka
-100g pasty orzechowo-kokosowej @nutura
-110g jogurtu greckiego
-60g oleju rzepakowego
-80g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-1kg startych jabłek
-2 łyżki skrobi
-cynamon
-opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu
1.Starte jabłka wymieszaj z cynamonem oraz skrobią i zagotuj na małym ogniu.
2.Ciasto-Wymieszaj wszystkie suche składniki i wszystkie mokre osobno. Mokre składniki wlej do suchych i zagnieć ciasto.
3.Ciasto podziel na pół i rozwałkuj dość grubo aby uzyskać blat o średnicy blaszki (jak na zdjęciu).
4.Pierwszy blat ciasta wyłóż na spód blaszki, z reszty ciasta wylep boki, następnie wyłóż masę jabłkową, odetnij nadmiar ciasta na bokach i na końcu wyłóż drugi blat ciasta.
5.Z reszty ciasta zrób wzorek i piecz w 170’C przez 50min.