facebook pixel

Przepisy

09.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Jabłecznik orzechowy

Czas przygotowania: 50 minut
Danie dla: 3 osób
Poziom trudności: średnie
Jabłecznik orzechowy

Składniki (22cm śr.):
-200g mąki orkiszowej
-200g mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
-2 jajka
-100g pasty orzechowo-kokosowej 
@nutura
-110g jogurtu greckiego
-60g oleju rzepakowego
-80g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
-1kg startych jabłek
-2 łyżki skrobi
-cynamon
-opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu

1.Starte jabłka wymieszaj z cynamonem oraz skrobią i zagotuj na małym ogniu.
2.Ciasto-Wymieszaj wszystkie suche składniki i wszystkie mokre osobno. Mokre składniki wlej do suchych i zagnieć ciasto.
3.Ciasto podziel na pół i rozwałkuj dość grubo aby uzyskać blat o średnicy blaszki (jak na zdjęciu).
4.Pierwszy blat ciasta wyłóż na spód blaszki, z reszty ciasta wylep boki, następnie wyłóż masę jabłkową, odetnij nadmiar ciasta na bokach i na końcu wyłóż drugi blat ciasta.
5.Z reszty ciasta zrób wzorek i piecz w 170’C przez 50min.

 

Produkty z przepisu

Pasta orzechowa z dodatkiem kokosa
15,99 zł
Ksylitol brzozowy
500 g
21,99 zł