04.05.2022
Kokosowo-orzechowe chrupacze z dodatkiem lekko kwaśnych suszonych wiśni
Składniki:
- 100g płatków owsianych Nutura
- 50g płatków kukurydzianych
- 20g wiórków kokosowych Nutura
- 50g orzechów ziemnych Nutura
- 100g suszonych wiśni lub żurawiny Nutura
- 130g cukru kokosowego Nutura
- 130g pasty orzechowej z dodatkiem kokosa Nutura
1) Płatki kukurydziane wsypać do woreczka i lekko zmiażdżyć np. wałkiem na mniejsze kawałki.
2) Orzechy i wiśnie pociąć na mniejsze kawałki.
3) Cukier kokosowy podgrzać do rozpuszczenia z odrobiną wody (ok. 3 łyżki) i wymieszać z masłem orzechowym.*
4) Płatki kukurydziane, owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i wiśnie wymieszać razem. Następnie dolać do nich ciepłą mieszankę cukru kokosowego z masłem. Dokładnie wymieszać.
5) Mieszankę wyłożyć na blachę, dokładnie przycisnąć aby batony się nie rozpadały i upiec w 140’C przez ok. 15 minut.** * pasta / masło orzechowe musi być lejące. Jeśli jest zbyt gęste to najlepiej dodać z dwie łyżki oleju.
** batonów nie trzeba piec. Można wstawić je do zamrażarki i trzymać je spokojnie kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pudełku.