Do czego można wykorzystywać wiśnie suszone?
Marzec 30, 2021
Jak zasmakować odrobiny lata podczas ponurych, zimowych wieczorów? Najlepiej sięgnąć po suszone wiśnie, które bezbłędnie przechowują smak lipcowej beztroski. Ich słodko-kwaśny charakter potrafi ubarwić niejeden przepis, a lekka konsystencja sprawia, że nadają się zarówno do mięs, wypieków, jak i samodzielnego spożywania. Jednak wspaniałe właściwości smakowe nie są ich jedyną zaletą.
Wiśniom nie brak również wartości odżywczych. Cenne minerały zawarte w tych owocach są receptą na oznaki zmęczenia oraz problemy z cerą. Doskonale wspierają także pracę układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
Znając zalety wiśni suszonych, żal nie włączyć ich do codziennej diety – chociażby jako zdrowy dodatek do wypieków czy sosów. Owoce wiśni, które znajdziesz w naszym sklepie, to gwarancja witamin bez konserwantów. Suszymy je w sposób naturalny, tym samym zatrzymując w nich całe bogactwo składników odżywczych. Przeczytaj, do czego możesz wykorzystać nasz produkt.
Inspiracje na wiśnie suszone w kuchni
Sposobów na wykorzystanie suszonych wiśni w kuchni jest wiele. Najczęściej znajdują one zastosowanie jako dodatek do śniadań lub lekkich deserów. Suszone owoce bezbłędnie odnajdują się np. w towarzystwie musli i jogurtu naturalnego, osładzając nieco kwaśny charakter przekąski. Wiśnie przełamują również słodkie smaki, dlatego bez obaw można dodawać je do naleśników, ciast drożdżowych, muffinów czy nawet deserów lodowych, co z pewnością ucieszy osoby znudzone rodzynkami. Fani daktyli mogą spróbować także odmienić smak chleba i bułek śniadaniowych poprzez dodanie do nich suszonych wiśni.
Ta słodka przekąska pochodząca z natury może dołożyć swoją cegiełkę także do dań głównych. Najpopularniejszym sposobem na jej wykorzystanie jest dodanie suszonych wiśni do różnego rodzaju sosów. Taki dodatek idealnie komponuje się z kaczką, baraniną, wieprzowiną, a nawet… ze śledziami! Zaserwuj takie połączenie na rodzinnej kolacji lub przyjęciu, a zobaczysz, że goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Suszone wiśnie sprawdzą się równie dobrze wewnątrz mięsa, jak i na zewnątrz, dlatego będą także świetnym akcentem w roladach mięsnych czy nadziewanym drobiu.
Nikogo nie powinna zdziwić najprostsza propozycja podania wiśni. A mianowicie samodzielna przekąska między posiłkami. Niewielkie i bardzo słodkie, ususzone wiśnie są doskonałym sposobem na mały głód oraz „ochotę na słodkie”. Skoncentrowana dawka naturalnego cukru pozwala szybko zaspokoić łaknienie. Już parę wisienek wystarczy, aby dostarczyć organizmowi pożądanej porcji energii.
Wiśnie suszone na problemy zdrowotne
W tej ostatniej formie wiśnie suszone spożywane są często w celach zdrowotnych. Z ich wyjątkowych właściwości smakowych i odżywczych korzystają np. osoby przebywające na diecie odchudzającej. Wiśnie stanowią dla nich doskonałą alternatywę dla słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
Suszone wiśnie można wykorzystać także przy problemach z pęcherzem. Znajdują one zastosowanie w walce z zapaleniem dróg moczowych czy kamicy nerkowej, dzięki wysokiej zawartości potasu i sodu, które działają moczopędnie. Ususzone owoce wiśni powinny spożywać również osoby borykające się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Zawarta w wiśniach witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a antocyjany odpowiadają za zwiększenie elastyczności naczyń włosowatych.
Jeśli chcesz wypróbować zalety wiśni suszonych we własnej diecie, zacznij od małej, 100-gramowej paczki dostępnej w naszej ofercie. Może okazać się, że pokochasz słodko-kwaśny smak lata i zechcesz gościć go w swojej kuchni częściej – i to w znacznie większych ilościach.