facebook pixel
Mąka orkiszowa

10,99 zł

8,99

Informacje

Orkisz, inaczej nazywany szpelcem, to bardzo zdrowy gatunek zboża, o wielu prozdrowotnych właściwościach.

Jest to odmiana pszenicy, uważana za znacznie zdrowszą, z uwagi na fakt, że ulega znacznie mniejszemu przetworzeniu niż gatunek tradycyjnie uprawiany. W ostatnich latach zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością (choć znana jest od dawna). Do polskich kuchni wróciła dzięki swojemu prozdrowotnemu działaniu. Konsumenci sięgają nie tylko po płatki orkiszowe, ale również po mąkę uzyskaną z tego zboża.

Orkisz wraca do łask

W ostatnich latach produkty z orkiszu, na przykład mąka, coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Wynika to z faktu, że jest to produkt, który ma bogate właściwości odżywcze i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

W mące orkiszowej znajdziemy takie składniki jak: fosfor, mangan, magnez oraz cynk. Jest także źródłem witamin: B1, B3, B6 oraz witaminy E. Wykazuje prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Reguluje pracę całego układu pokarmowego, szczególnie jelit. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego zapewnia harmonijne funkcjonowanie poszczególnym narządom. Udowodniono nawet, że minimalizuje ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Spożywanie mąki orkiszowej przywraca prawidłowe krążenie krwi, a także przeciwdziała zachorowaniu na anemię, dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz miedzi. Wpływa także pozytywnie na nasz układ nerwowy, aktywizując układ odpornościowy do lepszego radzenia sobie ze stresem.

Do zbawiennego wpływu mąki orkiszowej należy również kontrola poziomu cukru we krwi oraz masy ciała, dzięki zawartości błonnika, który reguluje naturalne procesy trawienne. Zwiększa także uczucie sytości po jedzeniu.

Do czego można użyć mąki orkiszowej?

Mąka orkiszowa może mieć bardzo różne zastosowania. Wyróżnia ją lekko słodki posmak i orzechowy aromat. Nadaje się idealnie do wypieku chleba, tart i muffinów. Z jej użyciem można przygotować również pyszne ciasteczka, a nawet makaron orkiszowy, który uznaje się za zdrowszy niż tradycyjny pszenny.

Różne przepisy z użyciem mąki orkiszowej znajdziemy u świętej Hildegardy - średniowiecznej zakonnicy - według której spożywanie produktów z orkiszem gwarantowało długie i zdrowe życie.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1412 kJ / 334 kcal

  • Białko: 12,89 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 62,47 g (3,04 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 2,26 g (0,51 g)

  • Błonnik: 5,93 g

  • Sól: < 0,01 g

Bestsellery

Promocje %