facebook pixel
Figi suszone

13,99

Informacje

Figi suszone to bardzo cenne produkty. Dostarczają do ludzkiego organizmu wiele wartościowych składników. Szczególnie należy zwrócić uwagę na wapń. Interesujące jest to, że figi suszone mają praktycznie taką ilość tego pierwiastka, co szklanka mleka. Warto także zwrócić uwagę na błonnik. Figi stanowią najlepsze źródło tego składnika spośród wszystkich owoców suszonych. Jakie jeszcze elementy mają w swoim składzie figi? W jaki sposób wpływają na zdrowie człowieka?

Podstawowe właściwości suszonych fig

Suszone figi to artykuły, które pomagają w funkcjonowaniu układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego, czy sercowo-naczyniowego. Ze względu na znaczną zawartość wapnia wyrób może zapobiegać osteoporozie. W związku z tym powinny być składnikiem diety kobiet w okresie menopauzalnym, a także osób z niedoborem witaminy D. Figi są także wskazane dla dzieci. Systematyczne spożywanie przyczyni się do wzmocnienia zębów, a także kości.

Suszone figi stanowią dobrą receptę na złe funkcjonowanie jelit

Figi suszone mają bardzo dużo błonnika. Stanowią najlepsze źródło tego składnika spośród wszystkich owoców suszonych. Produkt ten skutecznie stymuluje pracę jelit. Dlatego jest to naturalny preparat na problemy z zaparciami. Istotne jest jeszcze jedno, a mianowicie ze względu na tą właściwość, figi suszone zabezpieczają przed poważniejszymi chorobami, przede wszystkim nowotworem jelita grubego.

Figi suszone to wspaniały produkt pozwalający na obniżenie ciśnienia

Suszone figi dostarczają również znaczne ilości potasu. Czynnik ten zapewnia obniżenie ciśnienia. Poprawia drożność naczyń krwionośnych. Krew zaczyna krążyć swobodnie. W efekcie tego działania dochodzi do spadku ciśnienia. Potas pozwala także na wydalenie znacznej ilości sodu z organizmu.

Suszone figi obniżają poziom złego cholesterolu, zapewniają ochronę przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Dlatego też stanowią dobre zabezpieczenie przed miażdżycą i schorzeniami, które są z nią związane, a więc zawałem serca, czy udarem mózgu.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1119 kJ / 267 kcal

  • Białko: 4,4 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 57 g (50 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0,9 g (0,17 g)

  • Błonnik: 12,5 g

  • Sól: 0,16 g

Bestsellery

Promocje %