02.05.2022
Marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki (18 cm śr):
- 300g obranej marchewki
- 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana
- 50g orzechów włoskich @nutura
- 50g wiórków kokosowych Nutura
- 100g suszonych daktyli Nutura
- 1 pomarańcza
- 2 jajka*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki pasty z orzechów włoskich** @nutura
* Pomiń jeśli chcesz wegańską wersję. Wtedy masę upiecz np. w kwadratowej blaszce i potnij jako batony ????
**Jeśli nie chcesz piec masła orzechowego to pomiń ten krok i użyj go później jako polewę.
Jak przygotować:
1) Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem.
2) Sparzyć pomarańczę i zetrzeć na wiórki skórkę.
3) Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe zblendować na drobno w rozdrabniaczu.
4) Marchewkę zetrzeć na tarce lub zblendować w rozdrabniaczu (blender stacjonarny).
5) Daktyle wyjąć z wody ( nie trzeba dokładnie odcedzać) i zblendować na mus wraz z połówką pomarańczy.
6) W misce wymieszać płatki owsiane z orzechami, musem z daktyli, proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami masła orzechowego.
7) Dodaj jajka, posiekaną czekoladę oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj dokładnie.
8) Wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C przez ok. 40-50 min.