03.05.2022
Rabarbar z czereśniami pod orzechowym ciastkiem i bezową pianką
Składniki (ok. 20x15 cm):
Ciastko ⬇️
- 2 żółtka
- 20g oleju rzepakowego
- 20g cukru kokosowego @nutura
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 80g mielonych orzechów (u nas laskowe oraz migdały od @nutura)
Pianka bezowa ⬇️
- 2 białka
- 80g ksylitolu @nutura
- szczypta soli
Owoce ➡️ np. rabarbar i czereśnie (ok. 150g)
1) Żółtka wymieszać z olejem. Dodać resztę składników na ciastko i zagnieść. Konsystencja może być nieco luźna ale wstawiamy na pół godziny do lodówki i masa będzie miała strukturę plasteliny.
2) Owoce jeśli są bardzo soczyste można wcześniej podsmażyć na patelni aby zmiękły i nie miały w sobie tyle wody. Jak widać na zdjęciu my tego nie zrobiłyśmy i rabarbar puścił nieco za dużo soku ????
3) Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie stopniowo wsypujemy ksylitol i dalej ubijamy na sztywno.
4) Na dno naczynia układamy owoce, wierzch wylepiamy masą ciastkową (zostaw sobie kawałek na kruszonkę na bezę) i zapiecz w 180’C przez 10 minut. Następnie wyłóż na górę piankę bezową, ułóż kruszonkę i piecz jeszcze przez 15 minut ???? Miazga ❤️