09.05.2022
Sernikowy kopiec
Składniki (śr: 18cm):
-3 duże jajka
-70g mąki ryżowej
-70g mąki kukurydzianej
-100g oleju rzepakowego
-70g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
-300g serka
-200g jogurtu greckiego
-100g białej czekolady (u nas na maltitolu)
-40g ksylitolu
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
-krem karmelowo-orzechowy @nutwist_eu
-2 banany (lub więcej)
CIASTO
1. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż same białka).
2. Strumieniem wlewać olej do jajek i cały czas całość miksować na już nieco mniejszych obrotach.
3. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszać szpatułą.
4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170’C ok 35 minut (do suchego patyczka). Zostawić do całkowitego wystudzenia.
KREM
5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Serek, jogurt, i ksylitol wymieszać razem najlepiej mikserem.
7. Do kremu dodać rozpuszczoną czekoladę i całość miksować na dość wysokich obrotach miksera.
8. Na koniec dodać mąkę kokosową i odstawić krem na kilkanaście minut.
SKŁADANIE CIACHA
9. Ściąć górę ciasta i wydrążyć środek zostawiając boki oraz spód nie więcej niż po 1cm.
10. Krem Nutwist wyłożyć na dno ciasta a na nim pocięte w plastry banany, możecie dodać ich więcej niż my.
11. Kremem wypełnić ciasto oraz utworzyć górkę.
12. Resztą pokruszonego ciasta posypać warstwę kremu.
13. Ciasto włożyć w duży worek i zamknąć go szczelnie (aby nie wyschło) oraz włożyć na kilka godzin do lodówki.