facebook pixel

Przepisy

09.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Wegański SNICKERS

Czas przygotowania: 30 minut
Danie dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Wegański SNICKERS

Składniki (18cm śr.):
SPÓD
- 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg)
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 70g napoju roślinnego lub wody
- 1 czubata łyżeczka mielonego lnu

KARMEL
- 100g syropu ryżowego
- 50g masła orzechowego
- 30g oleju kokosowego
- 40g orzechów ziemnych
- szczypta soli

KREM
- kostka tofu (180-200g)
- 100g masła orzechowego (np. 
@nutura)
- 50g syropu ryżowego
- odrobina napoju roślinnego
- krem orzechowy 
@nutwist_eu o smaku batonika czekoladowo-karmelowego

SPÓD
1. Skrobię, mąki, kakao i proszek wymieszaj razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty.
4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostaw do wystudzenia, jeśli za bardzo ciasto urośnie to łyżką nieco przyklep spód.

KARMEL
8. Potnij na drobne kawałki orzechy.
9. W garnuszku wymieszaj masło orzechowe z syropem oraz olejem kokosowym. Podgrzej tylko odrobinę aby lepiej składniki się połączyły.
10. Dosyp do karmelu orzeszki i szczyptę soli.
11. Wyłóż karmel na spód tarty, najlepiej dociskaj go mokrą łyżką wtedy nie będzie się do niej kleił.

KREM
12. Tofu, masło orzechowe i syrop zblenduj na gładko. Jeśli ciężko się mieli do dolej odrobinkę napoju roślinnego. Spróbuj i według swoich preferencji dodaj więcej masła lub syropu.
13. Wyłóż krem na karmel. Podgrzej krem Nutwist aby był bardziej płynny i wylej go na wierzch tarty. Ozdób orzeszkami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Produkty z przepisu

Pasta orzechowa kremowa
470 g
14,99 zł
Ksylitol brzozowy
500 g
21,99 zł
Orzeszki ziemne
250 g 500 g 1000 g
Od 4,99 zł
Krem orzechowy Nutwist Choco-Caramel
250 g
11,99 zł
Krem orzechowy Nutwist Choco-Coconut
250 g
11,99 zł