02.05.2022
Karpatka Kinder Bueno
Składniki (23x24 cm):
Ciasto parzone (składniki na jeden blat a trzeba trzeba zrobić dwa)
-200 ml wody
-60g oleju kokosowego
-60g mąki ryżowej
-40g skrobi
-40g mąki kukurydzianej
-4 duże jajka
Krem „Bueno”
-600ml mleka kokosowego*
-40g budyń czekoladowy
-40g skrobi ziemniaczanej
-170-200g ksylitolu
-300g pasty z orzechów laskowych @nutura
-ok 6 łyżek śmietany kokosowej**
-szczypta soli
*u nas Real Thai 85% kokosa – czarny kartonik lub puszka
Uwaga: nie może być zwykłe mleko krowie, krem nie zastygnie!
**stałej części z puszki mleka kokosowego z Lidla, puszkę schłodzić w kilka godzin w lodówce
Dodatkowo
-orzechy laskowe Nutura
-kilka kostek deserowej czekolady
-tabliczka „mlecznej” wegańskiej (lub zwykłej)
CIASTO PARZONE
1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. (my dodałyśmy tak 3 ale zrobiły się grudki więc użyłyśmy ręcznego blendera, dalej dodałyśmy ostatnie jajko i już miksowałyśmy ciasto normalnie mikserem).
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale.
6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Ma być bardzo zarumienione.
Należy upiec dwa takie blaty ciasta.
KREM „BUENO”
7. Ksylitol i 400ml mleka kokosowego zagrzać w garnku.
8. 200ml mleka kokosowego, budyń i skrobię wymieszać.