02.05.2022
Domowe lody karmelowo - orzechowe
Składniki:
-400g jogurtu greckiego
-1,5-2 miarki odżywki białkowej (u nas ciateczkowa)
-ksylitol @nutura
-3-4 duże łyżki masła orzechowego @nutura
-karmel: 4 łyżki cukru kokosowego, 100ml mleka kokosowego, łyżka wody
Karmel
1. Cukier kokosowy i łyżkę wody podgrzać na małej patelni aż do jego rozpuszczenia i bąbelkowania.
2. Po kilku minutach wlać mleka kokosowe i mieszać co jakiś czas, ciągle trzymając patelnie na ogniu.
3. Karmel zdjąć z palnika jeśli wyraźnie zredukuje się o prawie połowę.
4. Przelać karmel do ceramicznego pojemnika/miseczki i wstawić na kilka godzin do lodówki, nie przykrywać (najlepiej na noc).
Lody
1. Ok 3/4 jogurtu zamrozić w kostkach.
2. Resztę jogurtu wymieszać z masłem orzechowym.
3. Jogurt z masłem orzechowym, kostkami zamrożonego jogurtu i odżywką białkową miksować na najwyższych obrotach np. w thermomixie.
4. Na koniec można ewentualnie dodać trochę ksylitolu.
5. Masę lodową wlać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki. Co ok 1h (zależy od mocy zamrażarki) mieszać lody łyżką.
6. Gdy masa lodowa będzie nadal plastyczna ale zmrożona, partiami przekładać ją do finalnego pojemnika polewając kolejne warstwy/partie karmelem.