02.05.2022
GOFRY wegańskie i bezglutenowe na bogato
Czas przygotowania:
60
minut
Danie dla:
4
osób
Składniki:
- 80g pł. jaglanych @nutura
- 50g skrobi
- 70g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200g wody gazowanej
- 30g mleka lub napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonego lnu
Polecane dodatki:
- prażone orzeszki pini @nutura
- ulubione owoce, ciasteczka, czekoladki
- jogurt/serek/ ody
1) Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszaj ze skrobią, mąką kukurydzianą, proszkiem, lnem, wodą i olejem. Zostaw do napęcznienia.
2) Rozgrzej gofrownice i posmaruj odrobiną oleju.
3) Do masy dolej napoju lub mleka, wymieszaj i piecz gofry.
4) Upieczone gofry zostaw na raszkach od piekarnika aby pozostały chrupiące.