02.05.2022
Pralinki - żółwie
Czas przygotowania:
30
minut
Danie dla:
4
osób
Poziom trudności:
łatwe
Składniki:
- ok. 150g biszkoptów / biszkoptu /puszystego omleta
- ok. 6 łyżek masła orzechowego @nutura
- 2 łyżeczki kakao
- syrop klonowy / ryżowy / daktylowy / miód
- tabliczka czekolady
- orzechy pecan @nutura
1) Biszkopty zmielić na drobno lub zmiażdżyć je w dłoniach, dodać masło orzechowe, kakao i odrobinę syropu. Masę zagnieść i jeśli jest za sucha to dolewać więcej syropu lub np. napoju roślinnego czy wody.
2) Z masy ulepić kulki, lekko zmiażdżyć i wcisnąć w nie orzechy pecan aby tworzyły nóżki i główkę żółwia. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na pół godziny.
3) Rozpuścić czekoladę z odrobiną oleju aby była bardziej płynna i polać nią skorupę żółwia. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.