06.05.2022
Sernik
Kruche ciastko ⬇️
- 75g mąki gryczanej (lub kukurydzianej czy ryżowej)
- 10g czarnego kakao lub zwykłego
- 20g ksylitolu
- 20g słodu ryżowego lub miodu
- 20g oleju
- 1 małe jajko
Sernik⬇️
- 500ml serka homogenizowanego
- miarka odżywki białkowej (ok. 60g u nas smak ciasteczka)
- 3 łyżeczki żelatyny*
- krem orzechowy (u nas nuturella @nutura) * sprawdź dla pewności na opakowaniu swojej żelatyny ile potrzeba łyżeczek na 500ml, bo żelatyny różnych firm mogą mieć inne proporcje.
1) Wymieszać mąkę z kakao.
2) Ksylitol, słód i olej lekko podgrzać w garnuszku aby ksylitol się rozpuścił.
3) Podgrzane płyny wlać do mąki z kakao, dodać roztrzepane jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest luźne to można na kilkanaście minut wstawić je do lodówki.
4) Wylepić ciastem dno formy i piec w 170'C przez 10-15 minut.
5) Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody i energicznie mieszać do rozpuszczenia.
6) Zblendować ser z odżywką, następnie dolać lekko przestygniętą żelatynę i znów zblendować.
7) Na kruchy spód wylać połowę masy serowej i wstawić do lodówki na kilka minut aby masa zastygła. Wyłożyć zygzakami łyżeczką na górę krem orzechowy i zalać resztą masy serowej.
8) Wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.