02.05.2022
Chałwowy makowiec z porzeczkami (bez glutenu, białego cukru, laktozy i wegański)
Składniki (śr: 18 cm):
-150g maku mielonego
-4-500g płynu (u nas 2-300g mleka kokosowego i 200g wody)
-300g suszonych owoców (u nas żurawina, śliwki, daktyle)
-1 pomarańcze (wraz ze skórką)
-1 średnie jabłko
-70g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
-4 pełne łyżki skrobi
-2 łyżki chia @nutura
-ksylitol @nutura
Krem chałwowy
- 200g naturalnego tofu
- 150g kremu chałwowego @nutura
- syrop klonowy / ryżowy / miód
- porzeczki
MAKOWIEC
1. Mak wsypać do garnka i zalać odpowiednią ilością płynów. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu. Zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut.
2. W tym czasie suszone owoce pociąć na mniejsze kawałki (duże będą utrudniać krojenie ciasta). Wsypać je do garnka wraz z chia, przemieszać i znów przykryć.
3. Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę . Resztę owocu obrać i zmiksować blenderem (można wyciągnąć duże błonki, które się nie zmiksowały).
4. Jabłko/a obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Jabłka i pomarańcze dodać do maku, przemieszać i posłodzić według gustu.
6. Dodać skrobię, wymieszać.
7. Czekoladę pokroić w dość duże kawałki. Dodać do masy makowej jak już całkiem ostygnie.
8. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 50-60 minut (będzie upieczone gdy góra makowca będzie zarumieniona).
9. Gdy wystygnie włożyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
KREM CHAŁWOWY
1) Tofu zblendować z kremem chałwowym i dodać tyle syropu klonowego aby masa lepiej się zmiksowała i była gęsta ale gładka.
2) Masę wymieszać z porzeczkami i wyłożyć na ostygnięty makowiec.