06.05.2022
Migdałowy torcik bezowy z kremem i owocami
Składniki (dwa blaty po 17 cm śr.): Ciasto migdałowe na białkach
-3 białka
-100g mąki migdałowej @nutura
-100g cukru pudru
-20g budyniu waniliowego (proszku)
-szczypta soli
Krem
-200-300g serka homogenizowanego
-250g sera typu włoskiego
-erytrytol/ksylitol @nutura
Dodatkowo
-owoce typu truskawki/maliny
-pasta migdałowa @nutura
-migdały @nutura
1. Białka ubić wraz z solą na sztywno.
2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach.
3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez sito mąkę migdałową i delikatnie całość mieszać szpatułką.
4. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 17 cm. Masą białkową wypełnić okręgi.
5. Piekarnik nagrzać do 180’C, włożyć blachę z blatami migdałowymi i piec dalej w 150’C z termo obiegiem ok 40 minut (do zarumienia). Blaty nieco się rozpłyną.
6. Zostawić do wystudzenia.
7. Serek homogenizowany i typu włoskiego zmiksować na gładko, dosłodzić do smaku. Konsystencja ma być gęsta.
8. Blaty przełożyć kremem oraz owocami i całość ozdobić migdałami oraz pastą migdałową.
Uwaga: duże kawałki owoców powinny być między blatami ponieważ podczas krojenia będą zapobiegały nadmiernemu wyciskaniu się kremu. Ciacho kroić bardzo ostrym nożem.