09.05.2022
DONUTY kokosowo-migdałowe
Składniki (ok.7szt):
-2 duże jajka
-50g ksylitolu Nutura
-15g oleju rzepakowego
-150g mąki migdałowej Nutura
-20g wiórków kokosowych Nutura
-20g budyniu waniliowego lub śmietankowego
-łyżeczka proszku do pieczenia
-krem o smaku batonika z kokosem @nutwist_eu
-3 pełne łyżeczki oleju kokosowego
1. Wiórki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
2. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć, najlepiej mikserem kilka minut na najwyższych obrotach aby całość się nieco spieniła i nabrała jaśniejszego koloru.
3. Mąkę migdałową, wiórki, budyń, proszek do pieczenia wymieszać.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i odstawić na kilka minut aby ciasto napęczniało.
5. Ciastem wypełniać sylikonowe foremki na donuty lub upiec je jako muffiny..
6. Piec w 180’C ok 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka.
7. Ok 3-4 pełne łyżki kremu Nutwist wymieszać z olejem kokosowym. Można całość podgrzać w mikrofali lub rozpuścić nad parą wodną.
8. Wystudzone donuty zanurzać z jednej strony w gotowej polewie. Na koniec wstawić je do lodówki na 1h.