facebook pixel

Przepisy

02.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Ciacho morelowo - kokosowe

Czas przygotowania: 45 minut
Danie dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Ciacho morelowo - kokosowe

Składniki (śr. 18 cm):
- 1 litr musu/pulpy z moreli lub brzoskwiń*
- 400g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki wiórków kokosowych @nutura
- ok. 3 łyżki mąki kokosowej Nutura
- ksylitol/erytrytol @nutura
- 5 łyżeczek żelatyny
- spód; herbatniki/biszkopty/omlet biszkoptowy zrobiony np. na patelni ????

* pulpa z moreli to nic innego jak lekko podsuszone w garnku owoce i zblendowane na mus.

1) Do 200g jogurtu wsypać wiórki kokosowe i ksylitol. Następnie dosypać mąkę kokosową w takiej ilości aby z masy dało się formować kulki (nam wyszło 8 kulek) i wstawić do lodówki.
2) 4 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Taką lekko przestudzoną żelatynę wlać do 900ml musu z moreli i dokładnie wymieszać. Jeśli chcesz możesz mus z moreli również dosłodzić.
3) Na dno formy wyłożyć biszkopt/biszkopty, na to wylać parę łyżek musu z żelatyną, poukładać kulki kokosowe i zalać je resztą musu. Ciasto wstawić do lodówki.
4) 200g jogurtu wymieszać z 100 ml musu morelowego i ksylitolem.
5) Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i lekko przestudzoną wlać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Wylać masę na górę ciasta i zostawić je jeszcze w lodówce.

Produkty z przepisu

Erytrol (Erytrytol)
14,99 zł

Produkt niedostępny

Ksylitol brzozowy
1000 g
36,99 zł
Wiórki kokosowe
11,99 zł

Produkt niedostępny