07.06.2022
KETO ciasto migdałowe z kremem kakaowo-orzechowym (ketogeniczne, bez glutenu, bez białego cukru)
CIASTO MIGDAŁOWE
-4 duże jajka
-60g ksylitolu
-20g oleju rzepakowego
-150g mąki migdałowej
-30g mąki kokosowej
-30g skrobi ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
KETO KREM
-250g mascarpone
-ok 300ml śmietany 30% (schłodzonej)
-pełna łyżka kakao
-ok 6 łyżek ksylitolu/erytrytolu
-ok 200g kremu Keto Spread*
*krem po otwarciu należy dokładnie wymieszać a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin.
-1/3 szkl. gorącej wody, sok z 1/2 cytryny i łyżka ksyltolu/erytrytolu (poncz do nasączania blatów)
1. Jajka, ksylitol, olej miksować przez kilka minut na wysokich obrotach miksera aby całość się widocznie spieniła.
2. Mąkę migdałową, kokosową, skrobie i proszek do pieczenia wymieszać.
3. Następnie przesiać suche składniki przez sito do masy z jajkami. Odstawić na kilka minut aby ciasto napęczniało.
4. Formę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
5. Piec w 180’C ok 20 -25 minut (do tzw suchego patyczka) i dokładnie wystudzić.
6. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty.
7. Mascarpone oraz śmietanę umieścić w chłodnym naczyniu i miksować na wysokich obrotach miksera do ubicia kremu.
8. Następnie dodać krem Keto Spread, ksylitol oraz kakao. Całość dokładnie połączyć.
9. Pierwszy blat ciasta umieścić w obręczy cukierniczej, polać go kilkoma łyżkami ponczu a następnie pokryć go połową masy.
10. Ułożyć na górę drugi blat i powtórzyć czynności.
11. Pozostały krem Keto Spread nieco podgrzać aby nabrał płynnej konsystencji i zrobić nim wzorki na górze ciasta.
12. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.