03.05.2022
Kruche ciasto z nadzieniem z rabarbaru i kruszonką z migdałów
Składniki (25x11 cm): Kruche ciasto
-130-150g mąki migdałowej @nutura
-50g mąki kukurydzianej
-50g skrobi ziemniaczanej
-50g ksylitolu Nutura
-50g wody
-40g oleju rzepakowego
Nadzienie rabarbarowe
-400g obranego rabarbaru
-200g obranych jabłek
-15g skrobi ziemniaczanej
-erytrytol/ksylitol Nutura
Orzechowa kruszonka
-150g migdałów i orzechów ziemnych Nutura
-30g oleju kokosowego
-20g cukru kokosowego Nutura
-ok 80g ciasta, które zostało po wylepieniu foremki
NADZIENIE RABARBAROWE
1. Rabarbar oraz jabłka poddusić w garnku pod przykryciem aż owoce będą miękkie.
2. Dodać erytrytolu lub ksylitolu według własnego smaku.
3. Na koniec przez sitko przesypywać skrobię ciągle mieszając (całość podgrzewać na palniku) aż wytworzy się owocowy budyń.
KRUCHE CIASTO
4. Mąki i skrobie wymieszać razem.
5. Ksylitol, olej i wodę podgrzać do rozpuszczenia kryształków.
6. Suche składniki połączyć z mokrymi, zagnieść ciasto i zostawić na kilka minut aż ciasto zgęstnieje oraz będzie miało plastyczną konsystencje nie lepiącą się do rąk.
7. Foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić do nie całej połowy wysokości (ok 80g ciasta powinno zostać do kruszonki).
8. Spód włożyć do nagrzanego piekarnika do 180’C na ok 15 minut (ciasto wyraźnie ma nie być surowe ale też nie upieczone). ORZECHOWA KRUSZONKA
9. Orzechy zmielić na drobno ale nie na mąkę (my zrobiłyśmy to razem z resztą ciasta oraz cukrem kokosowym w thermomixie).
10. Następnie dodać rozpuszczony olej i całość wymieszać.
11. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch.
12. Górę posypać orzechową kruszonką.
13. Całość piec w 180’C ok 25 minut.