facebook pixel

Przepisy

15.09.2020

Autor przepisu: Some author

Meksykańskie tacos z pastą orzechową z chili

Czas przygotowania: 30 minut
Danie dla: 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Meksykańskie tacos z pastą orzechową z chili

Składniki: 

  • 4 łyżki pasty z orzechów ziemnych z dodatkiem chili 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • sok z jednej limonki
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • 500 g piersi z kurczaka lub tofu pokrojone w kostkę
  • mango pokrojone w cienkie plasterki
  • papryczkę chili pokrojone w drobną kostkę
  • sok z połowy limonki
  • sałatę lodową
  • placki kukurydziane do Tacos

Jak przygotować:

Kurczaka z odrobiną oleju kokosowego wrzucić do piekarnika do zrumienienia.
Wersja z tofu: podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego z dodatkiem wędzonej i ostrej papryki.

Składniki sosu wymieszać w podanej kolejności, podgrzać na wolnym ogniu dopóki sos nie będzie jednolity. Upieczonego kurczaka lub tofu wrzucamy do sosu i mieszamy.

Plasterki mango wymieszać z sokiem z połowy limonki i chili pokrojonym w kosteczkę.

Do placków tacos wkładamy sałatę lodową, salsę z mango i na wierzch kładziemy kurczaka lub tofu. Gotowe!

Produkty z przepisu

Pasta orzechowa z dodatkiem chili
15,23 zł
Olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany
16,18 zł

Produkt niedostępny