15.09.2020
Meksykańskie tacos z pastą orzechową z chili
Czas przygotowania:
30
minut
Danie dla:
3
osób
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 łyżki pasty z orzechów ziemnych z dodatkiem chili
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 60 ml sosu sojowego
- sok z jednej limonki
- 5 łyżek wody
Dodatkowo:
- 500 g piersi z kurczaka lub tofu pokrojone w kostkę
- mango pokrojone w cienkie plasterki
- papryczkę chili pokrojone w drobną kostkę
- sok z połowy limonki
- sałatę lodową
- placki kukurydziane do Tacos
Jak przygotować:
Kurczaka z odrobiną oleju kokosowego wrzucić do piekarnika do zrumienienia.
Wersja z tofu: podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego z dodatkiem wędzonej i ostrej papryki.
Składniki sosu wymieszać w podanej kolejności, podgrzać na wolnym ogniu dopóki sos nie będzie jednolity. Upieczonego kurczaka lub tofu wrzucamy do sosu i mieszamy.
Plasterki mango wymieszać z sokiem z połowy limonki i chili pokrojonym w kosteczkę.
Do placków tacos wkładamy sałatę lodową, salsę z mango i na wierzch kładziemy kurczaka lub tofu. Gotowe!