02.05.2022
Babka cytrynowo-szpinakowa z pistacjami
Składniki (śr: ok 18cm):
-3 duże jajka
-150g ksylitolu Nutura
-120g oleju rzepakowego
-200g mąki ryżowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-100g świeżego szpinaku
-sok z 1/2 cytryny
-duuuuża garść pistacji Nutura
Dodatkowo
-pasta z pistacji @nutura
-1/2 tabliczki deserowej czekolady (u nas na maltitolu)
-posiekane pistacje Nutura
Jak przygotować:
1. Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę.
2. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel.
3. Białka osobno ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli.
4. Do żółtek dodać zieloną masę oraz posiekane pistacje, wymieszać całość. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów wszystko wymieszać.
5. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
6. Zielone ciasto wlać do sylikonowej formy na babkę lub tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 30-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!).
7. Po dokładnym wystudzeniu ciacho wyciągnąć z formy, polać pastą pistacjową (można ją nieco rozrzedzić z płynnym olejem np. rzepakowym) oraz rozpuszczoną czekoladą i posypać pistacjami.