02.05.2022
Czekoladowe ciasto z cukinii
Składniki (śr. 18-20 cm):
-3 jaja
-200 g cukinii
-150 g masła lub oleju kokosowego
-150 g cukru kokosowego lub ksylitolu Nutura
-100 g gorzkiej czekolady (u nas bec cukru Magnetic)
-200 g mąki (pół na pół gryczana z ryżową)
-solidna garść posiekanych orzechów laskowych (ok. 50 g) Nutura
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Polewa to nasza ulubiona pasta orzechowo-kokosowa od @nutura ❤️
1) Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odcisnąć z niej bardzo dokładnie sok. Najlepiej na sitku z ręcznikiem papierowym.
2) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3) Miękkie masło/olej utrzeć z cukrem, dodać sól oraz całe jaja. Miksować na jednolitą masę.
4) Następnie dodać roztopioną czekoladę, którą delikatnie łączyć z ciastem, później dodać startą cukinię.
5) Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i drobno posiekane orzechy. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się składników.
6) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w 180 stopni C, przez ok. 45-55 minut. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości formy, musi przejść test suchego patyczka.