facebook pixel

Przepisy

02.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Jagielniki z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla: 4 osób
Poziom trudności: średnie
Jagielniki z brzoskwiniami

Składniki (śr. 20 cm):
Spód ⬇️
- 200g mąki ryżowej
- 40g erytrytolu Nutura
- 1 jajko
- 40g oleju kokosowego Nutura
- 50g orzechów pekan Nutura
- zimna woda

Jagielnik ⬇️
- 200g kaszy jaglanej Nutura
- 1/2 kubka suszonej morwy Nutura
- 200ml napoju roślinnego
- ok. 200ml wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- cynamon, wanilia
- 30-50g ksylitolu Nutura
- 3 brzoskwinie

1) Składniki na ciasto zagnieść po trochu dolewając wody aby masa była plastyczna. Pociąć na drobno orzechy i dodać do masy.
2) Ciasto wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
3) Kaszę dokładnie płukać pod ciepłą wodą i ugotować wraz z morwą, wodą i napojem roślinnym na małym ogniu do wręcz rozgotowania.
4) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód oraz boki 2/3 naszego ciasta. Piec w 180’C ok. 10 minut.
5) Do ugotowanej kaszy dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną, ksylitol i zblendować na gładko (najlepiej w termomoxie).
6) Na upieczony spód wyłożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Na to wylać masę jaglaną a na górę ułożyć resztę brzoskwiń i kawałek ciasta ze spodu jako kruszonkę.
7) Ciasto piec w 180’C ok. 50 min.
Porzadnie schłodzić przed krojeniem.

Produkty z przepisu

Olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany
16,99 zł

Produkt niedostępny

Ksylitol brzozowy
1000 g
36,99 zł
Morwa biała owoc
9,99 zł

Produkt niedostępny

Orzechy pekan
20,99 zł

Produkt niedostępny