06.05.2022
Snickers crisp
Składniki (śr. 18 cm):
Spód ⬇️
- 100g pł. owsianych bez glutenu
- 100g pł. kukurydzianych
- 80g cukru kokosowego @nutura
- 100g masła orzechowego @nutura
- ok. 100ml wody
Krem ⬇️
- 180g tofu naturalnego
- 250ml mleka lub napoju roślinnego
- 20g proszku budyniowego
- 2 łyżeczki kakao
- 60g ksylitolu @nutura
Dodatkowo ⬇️
- masło orzechowe
- czekolada
- fistaszki
1) Płatki kukurydziane wsypać do woreczka i rozgnieść np. wałkiem.
2) W garnuszku podgrzać cukier kokosowy z wodą do rozpuszczenia i dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać ale nie zagotowywać.
3) Płatki kukurydziane wymieszać z płatkami owsianymi i dolać ciepłą masę orzechową.
4) Dokładnie wymieszać (jeśli za suche to dodać trochę ciepłej wody) i wyłożyć tortownicę.
5) Jeśli chcemy deser na zimno to spód możemy włożyć do zamrażarki na minimum 2h. Jeśli chcemy to możemy go upiec w 150’C przez ok. 15min.
6) Tofu zblendować z 200ml mleka i zagotować w garnuszku.
7) W 50ml mleka wymieszać budyń, ksylitol i kakao. Wlać do gotującego tofu i na małym ogniu ciągle mieszać do zgęstnienia.
8) Kiedy budyń przestygnie wylać go na spód posmarowany masłem orzechowym.
9) Wstawić do lodówki i kiedy ostygnie polać czekoladą.
Im bardziej świeże ciacho tym bardziej chrupiące ????