facebook pixel

Przepisy

09.05.2022

Autor przepisu: fit_candypandas

Tort z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 30 minut
Danie dla: 4 osób
Tort z ciasta francuskiego

Składniki (śr: 18cm):
-2 opakowania ciasta francuskiego

Krem budyniowy
-400ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa (najlepiej Real Thai)
-200ml wody
-2x40g budyniu z wanilią
-180-200g ksylitolu
-250g pasty z orzechów ziemnych
-ok 6 łyżek śmietany kokosowej (stałej części z puszki mleka)
-50g oleju kokosowego
-sól
-krem orzechowy 
@nutwist_eu

1. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z jednego arkuszu 2 koła o średnicy 18cm. To samo zrobić z drugim arkuszem.
2. Każde koło upiec w 170’C. Mają być zarumienione oraz wyrośnięte jak poduszki. Resztki ciasta również upiec.
3. Wystudzone „blaty” delikatnie przeciąć w poziomie (w ten sposób z jednego blatu mamy dwa cienkie, w sumie osiem).

Krem budyniowy
4. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku.
5. Wodę i budyń wymieszać.
6. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, którego wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się schłodził.
7. Masło orzechowe przełożyć do miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję.
8. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak.
9. Na koniec rozpuścić olej kokosowy i wlać go do masy ciągle całość miksując do jednolitego połączenia.
10. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej.

11. Wyłożyć ok 3 łyżki kremu i rozprowadzić równomiernie, następnie ułożyć kolejny blat itd. do ostatniego. Krem Nutwist rozprowadzić na 2 wybranych warstwach.
Blaty są wyrośnięte więc trzeba delikatnie je dociskać i połamać. Ok 3 łyżki kremu warto zostawić zamknięte w pudełku na następny dzień.
12. Gotowe ciacho włożyć do szczelnego worka i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia zdjąć obręcz, resztą kremu posmarować boki i pokruszonymi resztami ciasta francuskiego posypać całe ciacho. Górę polać kremem Nutwist.

Produkty z przepisu

Ksylitol brzozowy
1000 g
36,99 zł 29,99 zł
Krem orzechowy Nutwist Choco-Caramel
250 g
11,99 zł
Krem orzechowy Nutwist Choco-Coconut
250 g
11,99 zł