facebook pixel
Cynamon mielony

7,99

Informacje

Popularna i lubiana przyprawa, jaką jest cynamon mielony, stosowana jest najczęściej do potraw mięsnych i rybnych. Doskonale sprawdza się też w połączeniu ze słodkimi akcentami w postaci deserów, ciast, dżemów i likierów.

Większości z nas cynamonowy zapach i smak kojarzy się jednak z Bożym Narodzeniem, piernikami i aromatycznymi, gorącymi napojami. Niewiele osób wie jednak, że dodatek w postaci cynamonu, to też rodzaj lekarstwa, które zwalcza zarówno błahe, jak i poważne dolegliwości.

Cynamon mielony, a choroba nowotworowa, Alzheimera i Parkinsona

Ze względu na to, że cynamon mielony posiada w swoim składzie aldehyd cynamonowy, wykazuje właściwości antynowotworowe. Udowodniono bowiem, że powyższy składnik pomaga w walce między innymi z rakiem jelita grubego.

Poza tym, dzięki wskazanej przyprawie można też opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera. Gdy dopisze nam odrobina szczęścia, dieta cynamonowa sprawić może, że ta w ogóle nie wystąpi. Wszystko to dzięki aldehydowi, innemu głównemu składnikowi cynamonu.

Przeziębienie, bóle reumatyczne i dolegliwości żołądkowe, a cynamon

To, że omawiana przyprawa wykazuje prozdrowotne właściwości w tak poważnych schorzeniach, nie znaczy jednak, że równie dobrze nie radzi sobie z bardziej prozaicznymi dolegliwościami.

W przypadku dolegliwości żołądkowych takich, jak biegunki czy zatrucia pokarmowe – cynamon skutecznie je łagodzi. Pobudzanie wydzielania soku żołądkowego i wspomaganie prawidłowej pracy przewodu pokarmowego to jednak nie wszystko.

Przyprawa doskonale sprawdza się także przy bólach reumatycznych. Jako aktywny składnik tak zwanej maści tygrysiej, wykazuje silne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Z tego powodu bardzo często dodaje się ją do mieszanek ziołowych i różnego rodzaju maści rozgrzewających.

Gdy zaś męczy nas przeziębienie lub grypa, olejek cynamonowy może złagodzić nieprzyjemne objawy. Dzięki swoim specyficznym właściwościom skutecznie zwalcza zarówno bakterie, wirusy, jak i grzyby. Eliminuje też zakażenia górnych dróg oddechowych.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 995 kJ / 241 kcal

  • Białko: 4 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 27 g (2,2 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 1,2 g (0,3 g)

  • Błonnik: 53 g

  • Sól: 0,03 g

Bestsellery

Promocje %