facebook pixel
Płatki drożdżowe nieaktywne

8,99

Informacje

Zapewne wielu zastanawia się, czym tak naprawdę są płatki drożdżowe nieaktywne. Nazwa tego kuchennego dodatku nie brzmi przecież zbyt znajomo.

Płatki drożdżowe, to produkt, który otrzymuje się z wysuszonych i oczywiście nieaktywnych drożdży. Myte, suszone, a w następnej kolejności zamieniane w płatki drożdże, to produkt wykazujący wiele prozdrowotnych właściwości. Jest ich tak dużo, że aż nie sposób wymienić wszystkich. Wśród głównych wyróżnia się jednak kolejno: wsparcie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo – naczyniowego.

Płatki drożdżowe nieaktywne i ich zdrowotne właściwości

Wysoką wartość odżywczą omawianego dodatku potwierdza jego skład. Płatki drożdżowe nieaktywne bogate są w białko, witaminy i minerały. Dzięki nim organizmowi dostarczyć możemy witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, a także magnez, żelazo, wapń, miedź czy potas. Poza tym płatki tego rodzaju stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego. Aktywnie wspierają więc pracę przewodu pokarmowego i ochronę układu sercowo – naczyniowego. A to i tak nie wszystko. Ten kuchenny dodatek doskonale działa również na system nerwowy człowieka. Jego systematyczne jedzenie minimalizuje ryzyko depresji, polepsza pamięć i poprawia koncentrację.

Dietę bogatą w płatki drożdżowe powinni uskuteczniać weganie i wegetarianie. Dzięki niej wzbogacą bowiem swój jadłospis w niezbędne witaminy i minerały. Co więcej, na skutek działania immunomodulacyjnego płatków, wzmocnią również swój system odpornościowy. Poza tym obniżą poziom złego cholesterolu i wyregulują procesy trawienne.

W diecie odchudzającej, która wymaga obecności błonnika, płatki drożdżowe też się sprawdzają. Gdy osoba na diecie wzbogaci nimi posiłki, może liczyć również na piękne włosy i paznokcie oraz wzmocnione włosy.

W jaki sposób wykorzystywać je podczas gotowania i pieczenia?

Płatki drożdżowe nieaktywne idealnie sprawdzają się, jako dodatek do sosów i zup. Ze względu na swój orzechowo – serowy smak nadają im wyrazistego charakteru. Co więcej, stanowią również doskonałe uzupełnienie farszu do mięs, pasztetów i zapiekanek makaronowych.

Z kolei w formie posypki użyć ich można do kanapek, tostów, sałatek i gotowanych warzyw. Serwowane z nimi potrawy nie tylko nabierają głębszego, charakterystycznego smaku, ale stają się też o wiele zdrowsze!

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1403 kJ / 335 kcal

  • Białko: 45 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 27,5 g (2 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 5 g (0,5 g)

  • Błonnik: 20 g

  • Sól: 0,04 g

Bestsellery

Promocje %