9,99

Informacje

Owoce morwy białej są szczególnie polecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Wynika to z tego, że zawierają substancje, które skutecznie przyczyniają się do hamowania rozkładu cukrów. Co to oznacza? Związki te zmniejszają wchłanianie się cukrów prostych w ludzkim układzie. Co więcej, ograniczają przemianę cukrów złożonych do prostych, a następnie ich rozkład do glukozy. Doprowadza to do niższego poziomu cukru we krwi. Zmniejsza się również apetyt na słodycze. Jakie właściwości ma jeszcze owoc morwy białej?

Kilka słów o morwie białej

Morwa biała pochodzi z Azji południowo-wschodniej, przede wszystkim z północnych Chin. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowane były szczególnie liście morwy białej. Z jej walorów korzystano w przypadku problemów z wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Jednakże owoc morwy białej ma także wiele cennych właściwości.

Jakie wartości odżywcze znaleźć można w owocach morwy białej?

Owoc morwy białej zawiera wiele wartościowych składników. W produkcie znaleźć można tłuszcze, białko, węglowodany, kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy, a także garbniki. Spożywanie wskazanego daru natury poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki temu udaje się wzmocnić odporność organizmu. Morwa biała ma bardzo dużo witamin. Wymienia się między innymi witaminy z grupy B, a mianowicie B1, B2, B3 i B6. Warto wspomnieć o obecności witaminy C. Morwa biała stanowi bogate źródło pierwiastków takich jak żelazo, potas, fosfor.

Dlaczego warto włączyć owoc morwy białej do swojego jadłospisu?

Owoc morwy białej to remedium nie tylko na cukrzycę. Prezentowany dar natury ma także właściwości antyoksydacyjne. To sprawia, że skutecznie hamuje utlenianie lipoprotein charakteryzujących się niską gęstością. Dzięki temu zabezpiecza przed wzrostem złego cholesterolu we krwi. Dochodzi w ten sposób do redukcji uszkodzeń miażdżycowych. Co więcej, owoc morwy białej może zmniejszać niebezpieczeństwo rozwoju choroby Alzheimera. Morwa działa także przeciwzapalnie. Wykazuje się także aktywnością antywirusową.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1193 kJ / 285 kcal

  • Białko: 7,7 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 65,1 g (o g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 2,6 g (0 g)

  • Błonnik: 9,6 g

  • Sól: 0,01 g

Bestsellery

Nowości