
Ostropest mielony
Pochodzenie głównego składnika: Polska
Informacje
Do organizmu człowieka przedostaje się bardzo dużo niepożądanych substancji, toksyn i innych związków, które negatywnie działają na ludzki układ. Doskonałym sposobem na pozbycie się ich jest włączenie do swojego codziennego jadłospisu rośliny określanej mianem ostropestu plamistego. Najczęściej spożywa się drobno zmielone i odtłuszczone ziarna. Prezentowany dar natury ma w swoim składzie związek określany mianem sylimaryny, która regeneruje wątrobę, a ponadto zabezpiecza przed szkodliwą aktywnością toksyn oraz alkoholu. Jakie jeszcze korzyści przynosi spożywanie mielonego ostropestu?
Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym?
Ostropest plamisty pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji. Roślina wykorzystywana była już w starożytności jako środek przynoszący ulgę osobom cierpiących z powodu problemów z wątrobą. Wszystko związane jest z obecnością sylimaryny, która chroni błonę śluzową żołądka. Co więcej, przyczynia się do produkcji soku żołądkowego. Jednakże najważniejszą funkcją jest pozytywne działanie na największy organ w organizmie człowieka. Wskazana substancja zabezpiecza przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B oraz C. Ponadto, chroni przed alkoholem, rozpuszczalnikami organicznymi, metalami ciężkimi. Niezwykle ważne jest to, że stosowanie ostropestu daje pozytywne rezultaty w kwestii dotyczącej leczenia marskości wątroby.
Podkreślić należy również fakt, że sylimaryna należy do najsilniejszych antyutleniaczy. Wynika to z tego, że skutecznie hamuje negatywną aktywność wolnych rodników.
Jakie osoby szczególnie powinny włączyć ostropest mielony do swojego jadłospisu?
Ostropest plamisty mielony poleca się osobom, które borykają się z dolegliwościami dotyczącymi wątroby, czy żołądka. Wskazany jest także, dla tych, którzy spożywają dużo preparatów leczniczych. Ostropest pomoże także po zjedzeniu produktów ciężkostrawnych.
Ostropest plamisty najlepiej przyjmować w postaci drobno mielonej. Jest to związane z tym, że tłuszcze roślinne bardzo łatwo się utleniają. Mielony ostropest dodaje się do jogurtu, owsianki, posypuje się pieczywo, czy też sałatki.
Jakie korzyści otrzymujemy dzięki dodawaniu do potraw ostropestu plamistego?
● Ostropest plamisty przynosi ulgę osobom cierpiącym z powodu różnych schorzeń wątroby.
● Chroni błonę śluzową żołądka, dlatego też pomaga w trudnościach z układem pokarmowym.
● Hamuje negatywne działanie wolnych rodników.
● Odtruwa organizm z toksycznych substancji.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ / 371kcal
Białko: 16 g
Węglowodany (w tym cukry): 1,3 g (1 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 23 g (3,9 g)
Błonnik: 47 g
Sól: 0 g

Promocje %