facebook pixel
Ostropest mielony

11,99 zł

7,99

Informacje

Do organizmu człowieka przedostaje się bardzo dużo niepożądanych substancji, toksyn i innych związków, które negatywnie działają na ludzki układ. Doskonałym sposobem na pozbycie się ich jest włączenie do swojego codziennego jadłospisu rośliny określanej mianem ostropestu plamistego. Najczęściej spożywa się drobno zmielone i odtłuszczone ziarna. Prezentowany dar natury ma w swoim składzie związek określany mianem sylimaryny, która regeneruje wątrobę, a ponadto zabezpiecza przed szkodliwą aktywnością toksyn oraz alkoholu. Jakie jeszcze korzyści przynosi spożywanie mielonego ostropestu?

Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym?

Ostropest plamisty pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji. Roślina wykorzystywana była już w starożytności jako środek przynoszący ulgę osobom cierpiących z powodu problemów z wątrobą. Wszystko związane jest z obecnością sylimaryny, która chroni błonę śluzową żołądka. Co więcej, przyczynia się do produkcji soku żołądkowego. Jednakże najważniejszą funkcją jest pozytywne działanie na największy organ w organizmie człowieka. Wskazana substancja zabezpiecza przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B oraz C. Ponadto, chroni przed alkoholem, rozpuszczalnikami organicznymi, metalami ciężkimi. Niezwykle ważne jest to, że stosowanie ostropestu daje pozytywne rezultaty w kwestii dotyczącej leczenia marskości wątroby.

Podkreślić należy również fakt, że sylimaryna należy do najsilniejszych antyutleniaczy. Wynika to z tego, że skutecznie hamuje negatywną aktywność wolnych rodników.

Jakie osoby szczególnie powinny włączyć ostropest mielony do swojego jadłospisu?

Ostropest plamisty mielony poleca się osobom, które borykają się z dolegliwościami dotyczącymi wątroby, czy żołądka. Wskazany jest także, dla tych, którzy spożywają dużo preparatów leczniczych. Ostropest pomoże także po zjedzeniu produktów ciężkostrawnych.

Ostropest plamisty najlepiej przyjmować w postaci drobno mielonej. Jest to związane z tym, że tłuszcze roślinne bardzo łatwo się utleniają. Mielony ostropest dodaje się do jogurtu, owsianki, posypuje się pieczywo, czy też sałatki.

Jakie korzyści otrzymujemy dzięki dodawaniu do potraw ostropestu plamistego?

       Ostropest plamisty przynosi ulgę osobom cierpiącym z powodu różnych schorzeń wątroby.

       Chroni błonę śluzową żołądka, dlatego też pomaga w trudnościach z układem pokarmowym.

       Hamuje negatywne działanie wolnych rodników.

       Odtruwa organizm z toksycznych substancji.

 

 

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 1558 kJ / 371kcal

  • Białko: 16 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 1,3 g (1 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 23 g (3,9 g)

  • Błonnik: 47 g

  • Sól: 0 g

Bestsellery

Promocje %