Kasza bulgur
Pochodzenie głównego składnika: Ukraina
Informacje
Cena niższa o 5% VAT.
Kasza bulgur należy do podstawowych surowców, które wykorzystywane są na Bliskim Wschodzie. Jest to kasza wytwarzana z pełnego ziarna pszenicy durum, która najpierw jest gotowana, suszona, a następnie rozgniatana. Z pszenicy durum powstaje także kuskus, która zawiera zdecydowanie mniej składników mineralnych. Co więcej, nie ma także tak dobrego smaku, jak kasza bulgur.
Jakie składniki odżywcze można znaleźć w kaszy bulgur?
Kasza bulgur to produkt, który zawiera wiele cennych składników. Jest ona bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, antyoksydanty i błonnik. Co więcej, w produkcie można także znaleźć fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Ponadto ma ona również witaminę A, E, K, a także z grupy B, a więc B1, B2, B3, B6 i B9. Dużą zaletą jest wyrazisty smak produktu. Najczęściej podaje się ją z pesto, bakłażanem, marchewką, pietruszką, zielonym groszkiem. Stanowi także doskonały dodatek do potraw mięsnych.
W jakich odmianach występuje kasza bulgur?
Kasza bulgur występuje w trzech odmianach, a mianowicie drobnoziarnistej, średnioziarnistej, a także gruboziarnistej. Najpopularniejszą formą jest bulgur drobnoziarnisty, który stanowi cenny dodatek do wielu dań.
Jakie właściwości ma kasza bulgur?
Obecność magnezu, witamin z grupy B sprawia, że kasza bulgur doskonale wspomaga pracę układu nerwowego. Wskazana jest dla osób, które chcą poprawić sobie nastrój. Natomiast duża ilość błonnika ma bardzo dobre działanie na pracę jelit. Włączenie kaszy bulgur do swojego jadłospisu powoduje oczyszczenie organizmu i pomaga podczas odchudzania. Co więcej, błonnik dobrze radzi sobie z cholesterolem, a także zabezpiecza naczynia krwionośne przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Dzięki temu pomaga w dobrym działaniu całego układu sercowo-naczyniowego. Kaszę bulgur mogą bez problemu jeść dzieci, sportowcy, a także osoby, które są na dietach odchudzających.
Kasza bulgur a indeks glikemiczny
kasza bulgur może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Jest to produkt szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Wynika to z tego, że ten wyrób jest wspaniałym źródłem kwasu foliowego, który przyczynia się do zapewnienia prawidłowej budowy płodu. Dlatego też kobiety spodziewające się dziecka powinny włączyć do swojego menu kasze bulgur.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 1425 kJ / 432 kcal
Białko: 11,3 g
Węglowodany (w tym cukry): 75,9 g (0,08 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 1,72 g (0,27 g)
Błonnik: 12 g
Sól: 0 g
Promocje %