Soczewica zielona
Pochodzenie głównego składnika: Kanada
Informacje
Cena niższa o 5% VAT.
Soczewica zielona należy do roślin strączkowych, której przypisuje się niesamowite właściwości zdrowotne. Spożywając wskazany dar natury, dostarczamy do swojego organizmu wyjątkową kompozycję składników odżywczych. Roślina jest bardzo bogatym źródłem białka. Dlatego też sprawdzi się jako potrawa dla wegan i wegetarian. Jakie jeszcze korzyści możemy zyskać dzięki soczewicy?
Najważniejsze wartości odżywcze soczewicy zielonej
Soczewica była znana już w około 9100 roku przed naszą erą. Jej walory odżywcze doceniane były na Bliskim Wschodzie, natomiast w średniowiecznej Europie Środkowej uchodziła za jedzenie przeznaczone dla biednych ludzi. Jest ona doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Soczewica zielona charakteryzuje się znaczną zawartością błonnika pokarmowego. W produkcie znajdziemy również kwas foliowy oraz żelazo. W związku z tym dobrze sprawdzi się dla osób zmagających się z anemią. Soczewica wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B oraz witaminy K. Ważna jest także obecność pierwiastków takich jak magnez, potas, mangan, miedź, fosfor oraz żelazo.
Jakie właściwości ma zielona soczewica?
Obecność cennych składników odżywczych powoduje, że soczewica zielona stanowi środek pozwalający obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, ta wspaniała roślina poprawia pracę układu krążenia. Ze względu na dużą ilość białka jest szczególnie polecana dla wegetarian i wegan. Jednakże w tym przypadku koniecznie trzeba wzbogacić danie w produkty zbożowe. Dobrym przykładem są pierogi z soczewicą. Dzięki temu dostarczymy do organizmu wszystkie niezbędne aminokwasy.
Ponadto, soczewica zielona pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Co więcej, ma działanie przeciwutleniające, dlatego chroni przed niebezpieczną aktywnością wolnych rodników. Warto wspomnieć, że regularne spożywanie opisywanego daru natury zapewnia ochronę przed chorobami serca, nowotworami oraz demencją starczą.
Jak gotować soczewicę?
Zielona soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia. Dlatego przed przygotowaniem wystarczy ją tylko przepłukać. Następnie doprowadzamy wodę do wrzątku, dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Najczęściej stosuje się proporcje trzech szklanek wody na szklankę produktu. Podkreślić należy fakt, ze zielona soczewica należy do gatunków, które są bardziej odporne na rozpadanie się podczas gotowania.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 1474 kJ / 352 kcal
Białko: 24,63 g
Węglowodany (w tym cukry): 63,35 g (2,03 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 1,06 g (0,15 g)
Błonnik: 10,7 g
Sól: 0,02 g
Promocje %